Zopiclon

           

Zopiclonum N05C F01

Specialitati: Imovane.

Proprietati

Zopiclonul este un hipnotic din grupul ciclopirolonelor. Actiunea lui se caracterizeaza prin adormire rapida, reducerea numarului trezirilor nocturne si identicitatea somnului indus de zopiclon, dupa structura fazica, cu somnul fiziologic. Are afinitate mare pentru siturile de fixare pe complexul receptiv GABA din sistemul nervos central.

Indicatii

Tratamentul de scurta durata (pana la 4 saptamani) a insomniilor de orice forma: adormire dificila, treziri nocturne, trezire prematura, tulburari secundare ale somnului in afectiunile psihice.

Contraindicatii

Insuficienta respiratorie severa, varsta sub 15 ani, sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

7,5 mg la culcare. In insomnia severa sau rebela 15 mg. Pentru varstnici si pacientii cu insuficienta hepatica - 3,75 mg. In functie de toleranta si efect doza poate fi ulterior marita.

Supradozare

In cateva cazuri descrise de supradozaj nu s-au semnalat efecte serioase sau de durata, simptomele au fost reversibile.

Efecte adverse

Gust metalic sau amarui, foarte rar greata, varsaturi. Irascibilitate, indispozitie, confuzie mintala. Urticarie, eruptii cutanate. Somnolenta dupa trezire, rar ameteli, ataxie.

Interactiuni

Psiholepticele si alcoolul intensifica actiunea deprimanta a preparatului. Zopiclonul scade efectul antidepresivelor triciclice.

Precautii

Nu se recomanda cure de tratament mai lungi de 4 saptamani. Intreruperea brusca a tratamentului nu este urmata de sindrom rebond. Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita atentie si vigilenta (zopiclonul provoaca somnolenta, reactie intarziata).

Imovane (Rhone-Poulenc Rorer, Franta, SUA). Comprimate filmate 7,5 mg N 5 si N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!