Zidovudin

           

Zidovudinum J05A B05

Specialitati: Retrovir.

Proprietati

Zidovudinul este un analog sintetic al timidinei. Timidinkinaza organismului il transforma in zidovudin-trifosfat care este un antagonist competitiv al ADN-polimerazei-ARN dependente virale (transcriptazei inverse). Se include in catena ADN si din acest moment sinteza ADN se opreste. Este activ fata de HIV.

Indicatii

Tratamentul infectiei cu HIV, profilaxia transmiterii intrauterine a HIV.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, neutropenia, anemia.

Posologie

Adulti 500-600 mg/zi divizate in 2-5 prize. Copii peste 3 luni 180 mg/m2 de 4 ori pe zi. Gravide peste 14 saptamani cate 100 mg de 4 ori pe zi (profilaxia transmiterii HIV spre fetus).

Supradozare

Greata si voma. Cazuri fatale nu s-au observat nici dupa doze mari. Simptomele hematologice au fost moderate si tranzitorii. Hemodializa este ineficienta.

Efecte adverse

Anemie, neutropenie, lactatacidoza, hepatomegalie cu steatoza.

Interactiuni

Substantele supresoare ale enzimelor hepatice (analgezicele narcotice si nenarcotice, benzodiazepinele, cimetidina, clofibratul s.a.) cresc concentratia serica a zidovudinului. Preparatele nefro- si mielotoxice (co-trimoxazolul, ganciclovirul, interferonul, vincristina, vinblastina, doxorubicina) maresc efectele adverse respective. Nu se asociaza cu ribavirina.

Precautii

Insuficienta renala sau hepatica, afectiunile hematologice, varsta inaintata, obezitatea, in special feminina.

Retrovir (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Capsule 100 mg N 40 si N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!