Vitacitrol

           

(Pliva, Croatia). Sirop 100 ml in flacoane.

Compozitie Retinol 2500 U, Colecalciferol 250 U, Acid ascorbic 35 mg, Vehicul ad 5 ml.

Proprietati

Vitacitrolul este un preparat destinat profilaxiei hipovitaminozelor A, C si D la copiii mici. Vitamina A este necesara pentru functia normala a retinei, cresterea oaseleor, diferentierea tesuturilor epiteliale si mentinerea integritatii lor. Insuficienta vitaminei A se manifesta prin afectiuni ale vazului, hemeralopie, hiperkeratoza foliculara, acnee chistica, scaderea rezistentei la infectii. Vitamina D regleaza metabolismul calciului si fosforului. Carenta acestei vitamine conduce la rahitism la copii si osteomalacie la adulti. Vitamina C este necesara pentru decursul normal al reactiilor de oxido-reducere, sinteza colagenului necesar pentru dezvoltarea oaselor, cartilagiilor, dintilor, tendoanelor si vaselor sanguine. Deficitul vitaminei C provoaca incetinirea dezvoltarii oaselor si dintilor, favorizeaza hemoragiile si infectiile, anemie si scorbut.

Indicatii

Profilaxia avitaminozelor la copiii mici in perioada hivernala-printaniera.

Contraindicatii

Hipervitaminoza A si D, hipesensibilitatea la retinol.

Posologie

Cate o lingurita (5 ml) de sirop o data pe zi in perioada dintre doua mese. Inainte de utilizare siropul trebuie agitat.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

In dozele recomandate nu s-au observat.

Interactiuni

Neomicina si colestiramina reduce absorbtia intestinala a retinolului. Vitamina E inhiba stocarea hepatica si asimilarea vitaminei A, iar grasimile ii favorizeaza eliminarea. Preparatele de calciu si magneziu in doze relativ mari pot conduce la hipercalciemie si hipermagneziemie. Inductorii enzimelor hepatice (barbituricele, antiepilepticele s.a.) stimuleaza metabolismul vitaminei D si-i reduc eficacitatea. Acidul acetilsalicilic, barbituricele si tetraciclina cresc excretia vitaminei C cu urina, iar salicilatii ii inhiba absorbtia intestinala.

Precautii

Nu se recomanda administrarea concomitenta a altor preparate care contin vitamine A si D. In perioada graviditatii doza vitaminei A nu trebuie se depaseasca 6000 U/zi. Dozele mai mari pot avea efecte teratogene. In perioada lactatiei nu se recomanda supradozarea vitaminelor A si D.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!