Viskaldix

           

(Egis, Ungaria). Comprimate N 10 si N 20.

Compozitie Pindolol 10 mg, Clopamid 5 mg.

Proprietati

Preparat antihipertensiv combinat, continand un beta-blocant (pindolol) si un diuretic (clopamid) care-si intensifica reciproc actiunea, interactionand la diferite niveluri patogenetice ale hipertensiunii arteriale: pindololul scade frecventa cardiaca si, implicit, debitul cardiac, iar clopamidul reduce volumul sangelui circulant prin stimularea excretiei sodiului si apei. Afara de asta, clopamidul dilata arteriolele si scade rezistenta vasculara periferica. Efectul clinic maxim se observa peste 2-3 saptamani de tratament.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala.

Contraindicatii

Astmul bronsic, insuficienta cardiaca rebela la tratamentul cu glicozizi cardiaci, cordul pulmonar, bradicardia severa, blocul A-V de gradul II sau III, glomerulonefrita acuta, insuficienta renala sau hepatica severa, hipokaliemia refractara la tratament, hipersensibilitatea la preparat, boala Addison, sarcina, lactatia.

Posologie

In debutul tratamentului cate 1/2-1 comprimat pe zi in timpul dejunului. Daca peste 2-3 saptamani tensiunea arteriala scade insuficient se mai administreaza 1 comprimat in timpul pranzului. In lipsa efectului se mai asociaza un vasodilatator.

Supradozare

Greata, voma, bradicardie, reactie ortostatica, lesin, hipokaliemie. Tratament: Atropina 0,5-1 mg i.v. La necesitate isoprenalina i.v. lent incepand cu 5 mcg/min pana la efectul scontat. In cazuri de rezistenta la tratament se administreaza glucagon 2-4 mg i.v. Peste o ora, daca e nevoie, se mai administreaza 1-3 mg. Se monitorizeaza functiile vitale si echilibrul electrolitic.

Efecte adverse

In unele cazuri ameteli, astenie, fenomene dispeptice, tulburari ale somnului, trombocitopenie si leucopenie. Rar - reactii cutanate, depresie, halucinatii care impun sistarea tratamentului.

Interactiuni

Antagonistii calciului de tipul verapamilului potenteaza efectul hipotensiv. Preparatul creste concentratia litiului in sange si in acest caz se impune monitorizarea ei la pacientii care primesc litiu. Corticosteroizii si antiinflamatoarele nesteroidiene retin sodiul si apa in organism. In acest caz se cresc dozele viskaldixului. Scade eficacitatea anticoagulantelor indirecte.

Precautii

Inainte de tratament se recomanda digitalizarea pacientilor cu insuficienta cardiaca. In caz de bronhospasm se administreaza beta-2-mimetice sau derivati de teofilina. Suspendarea tratamentului se face gradual pentru a evita sindromul rebound posibil. Se recomanda controlul kaliemiei la pacientii cu insuficienta renala si a uricemiei la cei cu guta. La diabetici preparatul poate masca simptomele de hipoglicemie (singurul simptom care ramane este perspiratia abundenta). La bolnavii cu edeme periferice pe timp cald poate aparea hiponatriemie care poate fi compensata cu reducerea ingestiei de lichid si nu cu surplus de sodiu, cu exceptia cazurilor hiponatriemiei grave. In debutul tratamentului, cand sunt posibile ameteli sau astenie, se recomanda a se renunta la conducerea vehiculelor.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!