Vipsogal

           

(ICN Jugoslavija, Iugoslavia). Unguent 30 g in tuburi.

Compozitie Betametason dipropionat 17,5 mg, Fluocinolon acetonid (Fluocinonid) 17,5 mg, Gentamycina sulfat 35 mg, Acid salicilic 5 g, Dexpantenol 0,5 g.

Proprietati

Preparatul este destinat tratamentului psoriazisului si dermatozelor ichtioziforme. Betamentasonul si fluocinolonul exercita actiune antiinflamatoare, imunosupresiva, antimitotica si vasoconstrictoare. Acidul salicilic are actiune keratolitica si usureaza idepartarea straturilor keratinizate de pe suprafetele lezate ale pielii si patrunderea mai profunda a medicamentelor. El are si proprietati epidermoplastice si antibacteriene. Dexpantenolul stimuleaza epitelizarea pielii. Excipientul asigura efectul ocluziv si hidratant, ceea ce grabeste procesul de descuamare a straturilor parakeratinice si hiperkeratinizate.

Indicatii

Psoriazisul, dermatozele ichtioziforme.

Contraindicatii

Tuberculoza pielii, leziunile sifilitice, virale sau fungice ale pielii, sarcina, varsta sub 14 ani.

Posologie

Se aplica topic pe suprafetele lezate ale pielii, in strat subtire, de 2 ori pe zi prin frictiune usoara. Pansamentul oclusiv este contraindicat deoarece unguentul insasi are proprietati ocluzive. Durata tratamentului depinde de efectul clinic, insa nu trebuie sa depaseasca 15 zile. Intervalul dintre cure este de 2-3 saptamani.

Supradozare

Efectele adverse exacerbate in administrarea unor doze mari, pe suprafete extinse ale pielii si timp indelungat. Tratamentul consta in reducerea dozelor.

Efecte adverse

In tratamentul de durata derivatii fluorinati ai corticosteroizilor provoaca atrofia pielii si striuri atrofice, hipopigmentatie, hipertrichoza, acnee, foliculita, dermatita periorala, simptome de hipercorticism. Acidul salicilic poate da fenomene de salicism. Gentamicina poate produce iritatii, prurit, suprainfectii cu fungi si bacterii rezistente.

Interactiuni

Nu sunt specificate.

Precautii

A pazi mucoasele ochilor, nasului si gurii de contactul cu unguent. In tratamentul indelungat, fara intreruperi si necontrolat se poate afecta bariera protectoare a pielii, pot aparea teleangiectazii si atrofii ale pielii. Pe tot parcursul tratamentului se vor evita preparatele care contin acid salicilic.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!