Vinpocetina

           

Vinpocetinum C04A X

Specialitati: Cavinton, Oxybral, Oxybral SR, Vinpocetine.

Proprietati

Este derivat de vincamina, alcaloid din Vinca minor. Dilata predominant vasele cerebrale prin inhibitia fosfodiesterazei celulelor musculare netezi vasculare si acumulare de AMP ciclic in ele. Tensiunea arteriala sistemica este influentata intr-o masura mica.

Indicatii

Starile dupa afectiunile vasculare cerebrale acute, encefalopatia posttraumatica si hipertensiva. Simptomele insuficientei cerebrale (tulburari ale memoriei, ameteli, cefalee, afazie, apraxie, afectiuni motorii s.a.)., surmenajul psihic. Bolile oculare (afectiunile retiniene vasculare de ordin aterosclerotic sau vasospastic, procesele degenarative vasculare si retiniene sau ale maculei galbene, trombozele si emboliile arteriale sau venoase, glaucomul secundare) si in sfera ORL (hipoacuziile vasculare, iatrogene sau senile, sindromul Meniere, nevrita cochleovestibulara, zgomotul in urechi, vertijul de provenienta labirintica). Simptomele vaso-vegetative ale sindromului climacteric. In formele acute ale starilor mentionate se recomanda administrarea parenterala pana la ameliorarea tabloului clinic, apoi se trece la administrarea orala. In formele cronice se recurge la administrarea orala. In ictusul hemoragic administrarea parenterala se admite numai dupa depasirea fazei acute (5-7 zile).

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat. Administrarea parenterala este contraindicata in sarcina, angina toracala severa, aritmiile severe.

Posologie

Initiala cate 1-2 comprimate de 3 ori pe zi p.o., de intretinere cate 1 comprimat de 3 ori pe zi in cure indelungate. Parenteral se administreaza in perfuzii i.v. (continutul a 2 fiole se dilueaza in 500-1000 ml solutie perfuzabila). Daca preparatul este bine tolerat si starea bolnavului o cere, doza poate fi marita gradual, in 3-4 zile, pana la 1 mg/kg/zi si administrata timp de 10-14 zile. Spre sfarsitul tratamentului i.v. doza se va micsora treptat. Intramuscular 20-30 mg/zi pana la ameliorarea starii bolnavului, insa nu mai mult de 10 zile. Mai departe preparatul se administreaza p.o. In cazul ineficientei terapiei p.o. se trece la perfuziile i.v.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu s-au observat.

Efecte adverse

Scaderea tensiunii arteriale de scurta durata, tahicardie, extrasistolie. In tratamentul de durata se recomanda controlul periodic al hemogramei.

Interactiuni

Vinpocetina este incompatibila cu heparina si nu se administreaza pacientilor care se trateaza cu heparina (nu se amesteca intr-o seringa).

Precautii

Aritmiile severe, angina toracala.

Cavinton (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 5 mg N 50. Solutie injectabila 10 mg/2 ml in fiole N 10.

Oxybral (Amoun Pharmaceutical Industries Co, Egipt). Sirop 10 mg/5 ml in flacoane a 120 ml. Solutie injectabila 15 mg/2 ml in fiole N 5.

Oxybral SR (Amoun Pharmaceutical Industries Co, Egipt). Capsule retard 30 mg N 10, N 20 si N 60.

Vinpocetine (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 5 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!