Valeriana

           

Valeriana N05C M09

Specialitati: Extract de Odolean, Extractum Valerianae siccum, Tinctura de Odolean.

Proprietati

Fitopreparat cu efect sedativ moderat datorit esterului borneolului si acidului isovalerianic din uleiul volatil, valeropotriatilor si alcaloizilor (valerina si hotenina). Faciliteaza adormirea. Efectul sedativ se instaleaza incet dar este stabil si durabil. Valeropotriatii si acidul valerianic au si proprietati spasmolitice moderate, coleretice, stimuleaza secretia gastro-intestinala, modereaza ritmul cardiac prin actiune directa si prin mecanisme neuro-reglatoare asupra automatismului si conductibilitatii, dilata vasele coronare. Actiunea terapeutica apare in tratamentul sistematic si de durata.

Indicatii

Starile de excitatie nervoasa, tulburarile de somn asociate cu excitatie; migrena; tulburarile functionale cardio-vasculare si gastro-intestinale moderate (adjuvant).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la valeriana.

Posologie

Se stabileste individual in functie de starea si varsta pacientului, forma medicamentoasa. De obicei infuzia din radacina de valeriana 1:10 cate 1 lingura (15 ml) de 3 ori pe zi; tinctura de valeriana cate 20-30 picaturi de 3 ori pe zi; comprimatele, capsulele sau drajeurile cu extract de valeriana cate 1 comprimat, capsula sau drajeu de 3 ori pe zi.

Supradozare

Slabiciune, depresie, indolenta, scaderea capacitatii de munca. Simptomele trec la micsorarea dozelor sau intreruperea adminisrarii.

Efecte adverse

Rar reactii de hipersensibilitate. Dozele mari pot provoca indolenta, slabiciune, inhibitie, scaderea capacitatii de munca.

Interactiuni

Potenteaza actiunea hipnoticelor, sedativelor, cardiacelor si spasmoliticelor.

Precautii

Conducerea vehiculelor si munca care solicita reactie rapida si vigilenta.

Extract de Odolean (UPM din Borisov, Belarus). Comprimate filmate 20 mg N 10 si N 50.

Extract de Odolean (Uzina chimico - farmaceutica Borsciagovsc, Ucraina). Comprimate filmate 20 mg N 10, N 20 si N 50.

Extractum Valerianae siccum (UPM din Borisov, Belarus). Comprimate filmate 30 mg N 20ยด 5.

Tinctura de Odolean (Farmaco, Moldova). Tinctura 30 ml in flacoane.

Tinctura de Odolean (UPM din Borisov, Belarus). Tinctura 30 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!