Urofolitrofina

           

Urofollitrophinum G03G A04

Specialitati: Metrodin.

Prezentare: Pulbere parenterala 75 U in fiole N1 sau N 10 si fiole cu solvent 1 ml.

Proprietati

Hormon foliculostimulant extras din urina femeilor postmenopauzale. Stimuleaza cresterea si maturarea foliculului si proliferarea endometrului, mareste nivelul estrogenilor. Este lipsit de efect luteinizant. Dupa urofolitrofina se administreaza gonadotrofina corionica pentru a declansa ovulatia.

Indicatii

a) Stimularea cresterii foliculului (dominant) la pacientele suferinde de sterilitate conditionata de afectiuni hipotalamo-hipofizare sau b) stimularea cresterii a mai multor foliculi (sarcina plurifetala).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat sau la alte gonadotrofine in antecedente, cresterea persistenta a ovarelor sau dezvoltarea chisturilor ovariene, anomaliile de dezvoltare a organelor sexuale sau miomul uterin, incompatibile cu sarcina, hemoragiile ginecologice de etiologie necunoscuta, cancerul ovarian, uterin sau mamar, insuficienta ovariana primara, sarcina, lactatia.

Posologie

Preparatul se dizolva ex tempore si administreza i.m. In sterilitatea hipotalamo-hipofizara, cand se doreste stimularea cresterii unui singur folicul (dominant), doza se stabileste in functie de rezultatele ultrasonoscopiei ovarelor, nivelul estrogenilor din sange si urina si datele clinice. Despre maturarea foliculului se judeca dupa cresterea nivelului estrogenilor. Daca excretia totala a estrogenilor cu urina este sub 180 nmol/zi sau daca nivelul 17-beta-estadiolului plasmatic este inferior 1100 pmol/l maturarea foliculului se considera inadecvata. Un nivel urinar al estrogenilor superior 510 nmol/zi sau concentratia 17-beta-estadiolului plasmatic depaseste 3000 pmol/l exista riscul sindromului hiperstimularii ovarelor. Prima schema: tratamentul incepe in primele 7 zile ale ciclului menstrual cu 75 U/zi pana la stimularea ovarelor (ultrasonoscopie, nivelul estrogenilor, datele clinice), de obicei 7-12 zile. In cazul unui efect inadecvat doza urofolitrofinei poate fi marita, insa nu mai mult de 150 U. Schema a doua: administrarea preparatului o data in 2 zile. Initial 225-375 U/zi. In cazul unui raspuns inadecvat doza poate fi marita gradual pana la rezultatul optim (dar nu excesiv!). La sfarsitul curei cu urofollitrofina se administreaza o singura doza de gonadotrofina corionica (de ex. Profazi 10.000 U) pentru a stimula ovulatia. Efectul optim se observa cand pacienta a avut contact sexual in ziua administrarii gonadotrofinei corionice sau urmatoarele 2-3 zile. Daca sarcina nu a avut loc cura de tratament poate fi repetata inca cateva cicluri.

Pentru superovulatie durata administrarii urofolitrofinei poate fi mai mare decat cea mentionata.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Dureri in locul injectiei, tulburari digestive, flatulenta, dureri in epigastru sau hipogastru, cresterea moderata a ovarelor si formarea de chisturi ovariene. Sindromul hiperstimularii ovarelor: dureri in partea inferioara a abdomenului, greata, vomitari, cresterea masei ponderale, hipovolemie, hemoconcentratie, dezechilibru electrolitic, ascita, hemoperitoneum, hidrotorace, sindrom trombo-embolic. Febra, artralgii, dureri in regiunea sanilor.

Interactiuni

Clomifenul citrat poate mari reactia foliculului. In administrarea concomitenta cu agonisti de gonadorelina doza urofolitrofinei trebuie marita.

Precautii

Inainte de a incepe tratamentul cu urofolitrofina se recomanda terapia hipotiroidismului, insuficientei corticosuprarenalelor, hiperprolactinemiei, tumorilor hipofizare sau hipotalamice. Se recomanda analiza spermei partenerului. In marirea ovarelor controlul ginecologic se face cu atentie pentru a evita ruperea chisturilor ovariene. In acelati scop se recomanda abtinerea de la contactele sexuale. Este posibila sarcina plurifetala si/sau ectopica. Sindromul hiperstimularii ovarelor apare, de cele mai multe ori, dupa administrarea gonadotrofinei corionice, in ziua 7-10 dupa ovulatie si este asociat cu cresterea permeabilitatii vaselor. Sindromul este moderat daca apar flatulenta, greata, varsaturi, diaree intermitenta, cresterea ovarelor pana la 5-10 cm (peste 3-6 zile dupa administrarea gonadotrofinei corionice). Tratamentul consta in respectarea regimului si in observatie medicala permanenta. In asemenea conditii el poate regresa in 2-3 saptamani. Sindromul este exprimat daca apar flatulenta severa, aparitia ascitei, hidrotoracelui sau hidropericardului, cresterea ovarelor peste 12 cm, scaderea volumului sangelui circulant, evolutia socului cardio-vascular. Tratamentul in aceste cazuri impune spitalizarea pacientei, restabilirea volumului sangelui circulant pana la un nivel mai scazut decat cel normal, echilibrului acido-bazic si prevenirea socului. Diureticele se administreaza numai in faza involutiva a sindromului pentru a contacara hipovolemia provocata de reabsorbtia lichidului acumulat in cavitati.

Metrodin (Ares-Serono Group, Italia). Pulbere parenterala 75 U in fiole N 1 si N 10 in complet cu solvent in fiole a 1 ml N 1 si N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!