Uretrita acuta

           

CONTINUT

  • ETIOPATOGENIE
  • ANATOMIA PATOLOGICA
  • DIAGNOSTICUL URETRITEI ACUTE
  • INVESTIGAŢII DE LABORATOR
  • DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL
  • COMPLICAŢII
  • TRATAMENTUL URETRITEI ACUTE

ETIOPATOGENIE

Uretrita acuta nespecifica este datorata unor infecţii ascendente dar şi pe cale descendentă, cu punct de plecare prostatic. Germenii incriminati in aparitia uretritei acute sunt Gram-negativi şi Gram-pozitivi iar in cazul uretritelor de origine sexuală (negonococice) sunt Chlamydiile şi mycoplasmele.

ANATOMIA PATOLOGICA

Mucoasa uretrală in uretrita acuta este roşie, congestionată, acoperită de exudat purulent, uneori prezentand ulceraţii.

DIAGNOSTICUL URETRITEI ACUTE

Semnul dominant al uretritei acute este secreţia uretrală la care se adaugă pruritul şi arsura uretrală spontan sau in timpul micţiunii. Meatul uretral este congestionat avand buzele edemaţiate şi eversate.

INVESTIGAŢII DE LABORATOR

Frotiul nativ identifică Trichomonas-ul in secreţia uretrală. Gonococul, germenii nespecifici, Candida albicans sunt puşi in evidenţă prin coloraţia Gram şi albastru de metilen. Insămanţarea pe medii de cultură precum şi tehnici moderne de microbiologie evidenţiază germenii şi sensibilitatea lor. Explorările instrumentale sunt contraindicate.

DIAGNOSTIC DIFERENŢIAL

Uretrita acuta gonococică este diferenţiată pe baza examenului bacteriologic, iar uretrita acuta trichomoniazică şi micotică prin examen microscopic.

COMPLICAŢII

Prostatita, epididimita şi cistita apar prin extinderea inflamaţiei la aceste organe. Abcesul periuretral este o complicaţie severă a uretritei acute favorizată de manevrele instrumentale.

TRATAMENTUL URETRITEI ACUTE

In uretritele banale şi iatrogene tratamentul constă in chimioterapie sau antibioterapie ţintită conform antibiogramei.

In uretritele cu transmitere sexuală tratamentul se face obligatoriu şi partenerei. In uretrita micotică se administrează antifungice iar in cea trichomoniazică se administrează Metronidazol sau Fasigyn. Uretritele cu chlamydii şi mycoplasme beneficiază de tratament cu tetracicline. Ca măsuri generale se impune evitarea alcoolului, condimentelor şi a contactului sexual.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!