Ulei de Ricin

           

Ulei de Ricin

Oleum Ricini

(Farmaco, Moldova). Ulei de ricin in flacoane 30 g.

Proprietati

Uleiul de ricin, obtinut din semintele de ricin, Ricinus communis, contine trigliceride speciale care, in rezultatul hidrolizei de catre lipazele intestinale, elibereaza acid ricinolic. Acesta irita mucoasele intestinale si provoaca o serie de reflexe, ideosebi de contractie a musculaturii intestinale si a celei uterine. In afara de aceasta, inhiba absorbtia apei in intestin, hidrateaza masele fecale, creste volumul lor si grabeste scaunul.

Indicatii

Constipatiile acute, unele intoxicatii (cu substante neliposolubile), toxiinfectiile alimentare, pregatirea pacientului pentru procedurile diagnostice.

Contraindicatii

Constipatiile cronice, sarcina, hemoragiile intestinale sau uterine, glomerulonefrita acuta sau cronica, nefrozonefrita, intoxicatiile cu otravuri liposolubile (benzina, benzol, gaz lampant, tetraclormetan s.a.).

Posologie

Adulti 15-30 g o data pe zi cu 2-6 ore inainte de procedura diagnostica. Copii cate 1 g pentru fiecare an de viata.

Supradozare

Dureri abdominale, diaree.

Efecte adverse

Dureri abdominale, greata, congestia organelor bazinului mic. In administrarea repetata enterocolita, dispepsie, fenomene de toleranta.

Interactiuni

Reduce absorbtia medicamentelor administrate concomitent, creste absorbtia si actiunea sistemica a substantelor liposolubile.

Precautii

Sarcina (provoaca, in mod reflex, contractii uterine).

Ulei de Ricin (Biogal, Ungaria). Capsule 500 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!