Trihexifenidil

           

Trihexyphenidylum N04A A01

Specialitati: Parkopan, Romparchin.

Proprietati

Inhiba sistemul parasimpatic (efect colinoblocant central si periferic). Relaxeaza musculatura neteda in mod direct ca si atropina insa, spre deosebire de aceasta, provoaca efecte adverse mai slabe.

Indicatii

Parkinsonismul de orice etiologie (idiopatic, postencefalitic, aterosclerotic) ca adjuvant la levodopa. Afectiunile extrapiramidale provocate de neuroleptice cu hipertonus si hiperkinezii.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, tratamentul cu antidepresive, perioada de recuperare dupa infarctul miocardic.

Posologie

Initiala 1 mg/zi. Doza de intretinere: doza initiala se mareste gradual, la intervale de 3-5 zile, cu 2 mg pana la doza optima, de obicei 6-10 mg/zi (in unele cazuri 10-15 mg/zi).

Supradozare

Uscaciunea gurii, a mucoaselor si pielii, cresterea temperaturii corporale (ca urmare a suprimarii perspiratiei), retentie urinara, excitatie, halucinatii. Tratament: Linistirea bolnavului cu un neuroleptic/antipsihotic (clorpromazina) i.m., cateterizarea vezicii urinare (la necesitate). Terapie simptomatica (umectarea ochilor etc.).

Efecte adverse

Greata, tulburari ale acomodatiei, uscaciunea gurii, irascibilitate, vertij. Parotidita supurativa (ca consecinta a uscaciunii gurii), halucinatii, paranoia. Excitatie neobisnuita (in doze mari).

Interactiuni

Creste eficacitatea levodopei, insa administrarea lor concomitenta nu se recomanda bolnavilor cu antecedente psihotice.

Precautii

Insuficienta renala, hepatica sau cardiaca, glaucomul, hipertrofia de prostata. Presiunea intraoculara se va controla la perioade regulate.

Parkopan 2/5 (Hexal Pharma, Germania). Comprimate 2 mg si 5 mg N 00.

Romparcin (Armedica, Romania). Comprimate 2 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!