Triamteren

           

Triamterenum C03D B02

Proprietati

Lansat pe piata farmaceutica in 1963, triamterenul blocheaza transportul ionilor de sodiu in schimbul ionilor de potasiu sau hidrogen la nivelul tubilor contorsi distali, unde procesul se afla sub controlul mineralocorticoizilor, insa triamterenul nu este antagonist al aldosteronului, nu-i inhiba secretia si poate actiona si in lipsa acestuia. In tratamentul de durata cu saluretice, spre tubii contorsi distali ajung cantitati semnificative de sodiu si pentru reabsorbtia lui se pierde mult potasiu creandu-se conditii pentru aparitia hipokaliemiei. In aceste cazuri poate fi utilizat triamterenul (sau alte antikaliuretice, sau sarurile de potasiu). Triamterenul este un antagonist moderat al acidului folic si poate provoca, in tratamentul de durata, megaloblastoza in cazul cand pacientul nu primeste doze suplimentare de acid folic.

Indicatii

Edemele si ascita ciroticilor, edemele cardiace, idiopatice si nefrotice (in combinatie cu salureticele daca scestea sunt ineficiente din cauza hiperaldosteronismului secundar) sau edemele produse de corticosteroizi. Hiperaldosteronismul primar.

Contraindicatii

Hiperkaliemia, anuria, sarcina, tratamentul cu saruri de litiu, alte antikaliuretice (spironolacton, amilorid, specialitati care contin antikaliuretice), sarurile de potasiu, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In monoterapie, initiala cate 100 mg de 2 ori pe zi dupa mese, daca se combina cu un saluretic sau antihipertensiv dozele preparatelor se vor ajusta, insa se va incepe cu doze mai mici crescand, la necesitate, doza triamterenului pana la 300 mg/zi.

Supradozare

Greata, varsaturi, tulburari gastro-intestinale, astenie, hiperkaliemie, posibila hipotensiune arteriala. A fost descris un caz de insuficienta renala acuta dupa ingestia a 50 doze de triamteren in combinatie cu hidroclorotiazid. Tratament: Voma indusa sau lavaj gastric, restabilirea echilibrului electrolitic. Dializa peritoneala sau hemodializa poate fi utila. Antidot specific nu exista.

Efecte adverse

Sunt rare (1 caz din 1000) - greata, varsaturi, diaree, icter si/sau cresterea enzimelor hepatice; trombocitopenie, anemie megaloblasta; astenie, oboseala, ameteli, cefalee, xerostomie. Hiperkaliemie sau hipokaliemie; azotemie, hipercreatininemie, calculi renali, nefrita interstitiala acuta, insuficienta renala acuta. Descresterea rezervelor alcaline si, implicit, acidoza metabolica.

Interactiuni

Creste concentratia plasmatica a sarurilor de litiu pana la niveluri toxice. AINS cresc riscul insuficientei renale acute. Triamterenul creste actiunea antihipertensivelor, altor diuretice, preparatelor utilizate in preanestezie si anestezie, miorelaxantelor nedepolarizante. Inhibitorii enzimei de conversie (captoril, enalapril, lizinopril, perindopril s.a.), sangele pentru transfuzie (contine peste 30 mEq/l K de plasma sau peste 65 mEq/l de sange integru daca a fost pastrat peste 10 zile), laptele (peste 60 mEq/l K), unele medicamente (de ex. Benzilpenicilina potasica s.a.) si substituentii sarii de bucate (majoritatea contin K) cresc riscul hiperkaliemiei. Reduce actiunea acidului folic si, in tratamentul de durata, se impune administrarea lui suplimentara.

Precautii

Insuficienta renala, dieta bogata in potasiu. La introducerea triamterenului suplimentarea dietei cu potasiu se va opri. Predispozitia la guta (creste nivelul acidului uric). Pacientii cu calculi renali (triamterenul creste riscul formarii lor).

Nota: Se intalneste in combinatii: Triam-Co, Triampur compositum.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!