Tolnaftat

           

Tolnaftatum D01E A18

Specialitati: Miconaft.

Proprietati

Mecanismul exact de actiune antifungica al tolnaftatului este necunocut. Inhiba cresterea miceliilor organismelor sensibile. Este activ fata de fungi: Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, T. tonsurans, Microsporum canis, M. audouini, Epidermophyton floccosum si levuri: Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur).

Indicatii

Epidermofitia picioarelor (tinea pedis), epidermofitia genito-crurala (tinea cruris sau eczema marginatum), herpesul circinat (tinea circinata corporis), tinea barbae, tinea manuum, onicomicoza dermatofitica (tinea unguium sau onicodermatofitoza). Pityriasis versicolor (tinea versicolor, forma colorata si cea acromianta).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, candidamicozele.

Posologie

Se aplica in strat subtire pe zona afectata a pielii si zona perilezionala dupa o spalare si uscare atenta a leziunilor de 2-3 ori pe zi timp de cateva saptamani. Tratamentul trebuie continuat cateve zile dupa vindecarea aparenta pentru a evita recidivele. In onicodermatofitoze este necesar si tratament antifungic sistemic.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rareori iritatie sau sensibilizare locala. Nu poate fi exclusa posibilitatea absorbtiei transcutane a tolnaftatului.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Se vor lua masuri de igiena corporala si vestimentara corespunzatoare. A nu pune crema in contact cu conjunctiva. Se va aplica cu precautie pe pielea lezata, la sugari si in cazul unor dermatofitii pe suprafete extinse datorita riscului marit de absorbtie si trecere in circulatia sistemica. Nu influenteaza capacitatea de a conduce sau de a folosi masini.

Miconaft (Europharm, Romania). Crema (Tolnaftat 1%) in tuburi a 40 g.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!