Tofizopam

           

Tofizopamum N05B A

Specialitati: Grandaxin.

Proprietati

Benzodiazepina apropiata de diazepam, insa cu actiune sedativa, miorelaxanta si anticonvulsivanta mai slaba. Mareste procesele GABA-ergice din SNC.

Indicatii

Nevrozele, psihopatiile, bolile asociate cu tulburari vegetative, tensiune, neliniste si angoasa, senzatie de frica slaba sau moderata, lipsa de initiativa, apatia, surmenajul, depresia reactiva, neurastenia sexuala. Alcoolismul cronic, sindromul de abstinenta alcoolica, starile predelirioase sau delirioase. Tulburarile climacterice. Cardialgiile. Miopatiile, miastenia, atrofiile musculare neurogene cand alte anxiolitice sunt contraindicate din cauza efectului miorelaxant exprimat.

Contraindicatii

Psihopatia agresiv-impulsiva, sarcina (primul trimestru). Psihozele si psihopatiile asociate cu agitatie psihomotorie, agresivitate sau depresie severa, insuficienta respiratorie decompensata, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 1-2 comprimate de 1-3 ori pe zi timp de 4-12 saptamani, inclusiv perioada de reducere graduala a dozei. In sindromul de abstinenta alcoolica, profilaxia si tratamentul delirului alcoolic, adulti cate 50-100 mg de 3 ori pe zi timp de 3-6 saptamani. Doza maxima este de 300 mg/zi. Copii, varstnici si in insuficienta renala doza se reduce de 2 ori. Durata tratamentului copiilor este limitata.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Agitatie psiho-motorie, irascibilitate, agresivitate, tulburari ale somnului. Greata, gastralgii. Exanteme, prurit. Scaderea tonusului muscular. In cazuri rare este posibil sindromul suspendarii tratamentului (rebound).

Interactiuni

Creste efectul deprimant al inhibitoarelor SNC. Propulsivele (metoclopramidul, domperidonul s.a.) stimuleaza absorbtia tofizopamului (interactiune farmacocinetica).

Precautii

Miastenia (tratamentul trebuie facut sub control medical riguros). Conducerea vehiculelor si lucrul care solicita vigilenta (in debutul tratamentului inhiba reactiile, mai departe depinde de toleranta pacientului). Tratamentul indelungat sau cu doze mari poate conduce la dependenta psihica si fizica. Suspendarea brusca a tratamentului poate cauza cefalee, insomnie, angoasa, mialgii, excitatie, tremor, convulsii, halucinatii. Se recomanda reducerea graduala a dozelor la finele curei. Trimestrul III al sarcinii (riscul hipotensiunii arteriale, inhibitiei respiratorii si sindromul dependentei la nou-nascut). Lactatia (preparatul trece in lapte). Consumul bauturilor alcoolice este contraindicat. La aparitia semnelor de excitatie sau dispepsie se micsoreaza dozele, iar a exantemelor - se suspenda tratamentul cu tofizopam.

Grandaxin (Egis, Ungaria). Comprimate 50 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!