Tioguanina

           

Tioguaninum L01B B03

Specialitati: Lanvis.

Proprietati

Antineoplazic din grupul antimetabolitilor purinici. Deregleaza sinteza ADN si blocheaza mitoza in celula tumorala. Manifesta tropism pentru celulele mieloide.

Indicatii

Leucemia acuta (mieloblasta, monoblasta, limfoblasta, nediferenciata); mieloleucemia cronica.

Contraindicatii

Afectiunile hepatice si renale. Leucopenia sub 3000/mm3, trombocitopenia sub 100.000/mm3, radioterapia precedenta, sarcina, lactatia. Infectiile bacteriene si virale, guta si calculoza renala cu urati.

Posologie

Adulti 2-2,5 mg/kg/zi. Daca in 4 saptamani numarul leucocitelor nu scade doza se creste pana la 3 mg/kg/zi. Doza de intretinere este de 2-3 mg/kg/zi. In terapia concomitenta cu antibiotice antineoplazice sau citarabina durata tratamentului este de 5 zile.

Supradozare

Greata, varsaturi, indispozitie, hipertensiune nervoasa, diaforeza. Tratament: in supradozajul acut se recurge la voma sau lavaj gastric, in cel cronic - la transfuzie de plachete in hemoragii, de granulocite sau antibiotice in septicemie.

Efecte adverse

Mielodepresie (leucopenie, trombocitopenie), imunosupresie, infectii (pot fi asimptomatice), greata, varsaturi, diaree, necroza si perforatii gastro-intestinale, stomatita; afectiuni hepatice (hepatita, fibroza hepatica, icter), hipertensiune portala; actiune cancerigena si teratogena; rar hiperuricemie, nefropatie uricemica (in liza celulara masiva).

Interactiuni

Tratamentul concomitent cu busulfan trebuie facut cu atentie. Antigutoasele scad uricemia. Mielosupresivele, inclusiv radiatia, au efect aditiv in inhibitia maduvei osoase. Vaccinarile in perioada tratamentului raman fara raspuns imun.

Precautii

In perioada tratamentului si peste 2 saptamani dupa el se recomanda controlul hemogramei s ifunctiei maduvei osoase la fiecare 2 saptamani. In caz de mielosupresie tratamentul cu tioguanina trebuie intrerupt si inceputa stimularea hematopoiezei. Bolnavilor cu insuficienta hapatica sau renala li se reduc dozele iar monitorizarea functiilor mentionate se face saptamanal. Pe parcursul tratamentului cu tioguanina si 6 luni dupa el se recomanda contraceptia. A se evita imunizarea. A se pazi de infectii, zgarieturi si traume. In caz de hemoragii a se adresa la specialist.

Lanvis (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Comprimate 40 mg N 25.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!