Tinidazol

           

Tinidazolum J01X D02, P01A B02

Specialitati: Fasigyn,Tinidazol.

Proprietati

Tinidazolul este o substanta lipofila care patrunde usor in celula bacteriilor strict anaerobe sau a protozoarelor unde se reduce de nitroreductaza, transformandu-se in metabolit activ care interactioneaza cu acizii nucleici afectandu-le structura elicoidala si fragmentandu-i. Sinteza lor devine imposibila si celula moare. Este eficient fata de Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis (Giardia lamblia), Leishmania tropica, bacteriile anaerobe – Bacteroides fragilis, Fusobacterium spp., Peptostreptococcus spp., Clostridium spp.

Indicatii

Infectiile ginecologice, ale pielii si tesuturilor moi, ranile postoperatorii infectate, vaginita nespecifica, gingivita ulcerativa, trichomoniaza, lambliaza, amibiaza intestinala si hepatica. Profilaxia si tratamentul infectiilor ranilor postoperatorii cu anaerobi pe tractul gastroi-ntestinal si genital. Infectiile anaerobe si mixte de diversa localizatie (abcesul encefalic, pulmonar, endocardita infectioasa s.a.).

Contraindicatii

Sarcina (primul trimestru), lactatia, supresia hematopoietica, bolile neurologice organice, hipersensibilitatea la preparat. Varsta sub 12 ani (in insuficienta excretorie renala).

Posologie

In infectiile anaerobe 2 g prima zi si 1 g o data pe zi (sau 0,5 de doua ori pe zi) urmatoarele, total 5-7 zile. In vaginita nespecifica si gingivita ulcerativa 2 g pe zi 2 zile. In trichomoniaza (ambii parteneri) 2 g o singura data (sau cate 150 mg de 3 ori pe zi 5 zile). In lambliaza, adulti 2 g o singura data (sau cate 150 mg de 2 ori pe zi timp de 7 zile), copii 50-75 mg/kg o singura data. In amibiaza intestinala, adulti 2 g o data pe zi timp de 2-3 zile, copii 50-60 mg/kg o data pe zi timp de 3 zile. In profilaxia preoperatorie 2 g cu 12 ore inainte de operatie.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Anorexie, greata, voma, gust neplacut in gura.

Interactiuni

Consumul concomitent de alcool creste efectele adverse ale preparatului. Nu se recomanda combinarea cu etionamida. Fenobarbitalul si alti inductori ai enzimelor microzomiale hepatice ii grabesc inactivarea hepatica. Creste efectul anticoagulantelor indirecte (doza acestora trebuie redusa de 2 ori).

Precautii

Consumul de alcool este contraindicat pe perioada tratamentului (poate declansa colici intestinale, greturi si varsaturi). Aparitia simptomelor neurologice (ameteli s.a.) impune oprirea tratamentului.

Fasigyn (Pfizer, SUA). Comprimate 500 mg N 4.

Tinidazol (Pharmacia-AD, Bulgaria). Comprimate filmate 500 mg N 4.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!