Ticlopidina

           

Ticlopidinum B01A C05

Specialitati: Ticlid.

Proprietati

Efectul antiagregant se explica prin interactiunea cu glicoproteina IIb(IIIa) si inhibarea legarii fibrinogenului de plachetele activate si a agregatiei induse de ADP. Are si actiune dezagreganta.

Indicatii

Prevenirea trombozelor in cardio-chirurgie si hemodializele repetate. Profilaxia afectiunilor ischemice in ateroscleroza arterelor membrelor inferioare si a vaselor cerebrale, perioada de reabilitare dupa infarctul de miocard sau hemoragia subarahnoidala, profilaxia retinopatiei diabetice.

Contraindicatii

Diatezele hemoragice, bolile cu timpul sangerarii marit, ulcerul gastric sau duodenal, ictusul hemoragic in perioada acuta si subacuta, leucopenia, agranulocitoza sau trombocitopenia in antecedente, hipersensibilitatea la ticlopidina.

Posologie

Cate 1-2 comprimate pe zi in timpul mesei. Dozele mai mari (pana la 4 comprimate pe zi) impun control clinic si biologic (timpul sangerarii si agregatia fotometrica). In hemodializa cate 1-2 comprimate pe zi timp indelungat (in functie de starea pacientului si doza heparinei).

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Tulburari digestive neinsemnate. In cazuri rare reactii alergice cutanate.

Interactiuni

Potenteaza efectele anticoagulantelor (directe si indirecte), salicilatilor si altor AINS.

Precautii

Sarcina. In cazul interventiilor chirurgicale planificate tratamentul se va sista cu o saptamana inainte de operatie pentru a exclude riscul hemoragiilor. La aparitia anginei, febrei sau ulceratiilor bucale a consulta medicul.

Ticlid (Sanofi-Winthrop, Franta). Comprimate filmate 250 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!