Tiamazol

           

Thiamazolum H03B B02

Specialitati: Mercazolil.

Proprietati

Derivat de tiouree cu proprietati tirostatice. Inhiba peroxidaza care transforma ionii de iod in iod molecular. Poate lega si iodul liber din tirocite. Din aceasta cauza nu se iodureaza tiroglobulina si se stopeaza sinteza tetraiodtironinei si triiodtironinei. In doze mari stimuleaza sinteza tirotropinei hipofizare si hiperplazia tiroidei.

Indicatii

Gusa toxica difuza (formele usoara, moderata si grava), puseul tirotoxic, gusa toxica mixta (adjuvant).

Contraindicatii

Leucopenia si granulocitopenia severe sau in antecedente, indeosebi provocate de tiamazol, gusa nodulara, cu exceptia cazurilor cand interventia chirurgicala este contraindicata temporar. Perioada de alaptare (se elimina cu laptele si pot provoca efecte adverse la copil). Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Doza de atac este de 5 mg de 3-4 ori pe zi, in formele severe doza se dubleaza. Dupa normalizarea functiei glandei tiroide, de obicei dupa 3-8 saptamani de tratament se trece la doza de intretinere de 5 mg o data pe zi, sau peste o zi sau de 2 ori pe saptamana pana la obtinerea efectului terapeutic stabil. In perioada graviditatii se administreaza cate 2,5-10 mg/zi. Copii – 0,2-0,3 mg/kg/zi. Intreruperea prematura a tratamentului poate conduce la recidive.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, afectiuni hepatice, gusa, hipotiroidism medicamentos, reactii alergice preponderent cutanate (eruptii), limfadenopatie, leucopenie pana la agranulocitoza, anemie aplastica, artralgii.

Interactiuni

Carbonatul de litiu si insuficienta iodului cresc efectul tiamazolului. Aportul crescut de iod scade activitatea preparatului.

Precautii

Sarcina (poate fi administrat numai in doze mici). Se recomanda monitorizarea hemogramei (o data pe saptamana) pentru prevenirea agranulocitozei. Febra, angina, stomatita, furunculoza pot fi simptome ale agranulocitozei si la aparitia lor tratamentul trebuie stopat. Tratamentul preoperativ al gusei cu tiamazol creste riscul hemoragiilor tiroidiene, din care cauza cu 2-3 saptamani inainte de operatie se trece la alte tirostatice (de ex., la ioduri).

Mercazolil (Zdorovia, Ucraina). Comprimate 5 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!