Thyreocomb

           

(Berlin-Chemie, Germania). Comprimate N 50 si N 100.

Compozitie Levotiroxina sodica 0,07 mg (70 mcg), Iodura de potasiu 0,15 mg (150 mcg).

Proprietati

Levotiroxina este izomerul levogir al tiroxinei (tetraiodtironina). In doze mici are actiune anabolizanta, in doze medii stimuleaza cresterea si dezvoltarea, mareste necesarul tesuturilor in oxigen, stimuleaza metabolismul proteic, lipidic si glucidic, creste activitatea sistemelor cardio-vascular si nervos central. In doze mari inhiba sinteza TTRH hipotalamic si tirotropinei hipofizare. Iodura de potasiu este o sursa de iod.

Indicatii

Hipotiroidismul primar si secundar, gusa eutiroida la copii si adolescenti, gusa eutiroida difuza la adulti si in perioada sarcinii, profilaxia recidivei gusei dupa rezectia gusei cu functie eutiroida sau in urma neoplaziilor, cretinismul. Diagnosticarea supresiei tiroidiene.

Contraindicatii

In testarea supresiei tiroidiene - hipertiroidismul de orice geneza, infarctul miocardic, inclusiv in antecedente, angina pectorala, miocardita acuta, aritmiile severe, boala Addison netratata, hipertiroidismul sever (indeosebi la pacientii varstnici), hipersensibilitatea la iod. Tratamentul substitutiv nu are contraindicatii.

Posologie

Initiala 1/2 comprimat o data pe zi; de intretinere 1 comprimat o data pe zi.

Supradozare

Pierderi ponderale, hiperapetenta, palpitatii, nervozitate, diaree, crampe abdominale, perspiratie, tahicardie, hipertensiune arteriala, aritmii cardiace, tremor, insomnie, intoleranta la caldura, febra, neregularitate menstruala. Tratament: Voma indusa sau lavaj gastric (exceptand coma, convulsiile), carbune activat sau colestiramina pentru a reduce absorbtia levotiroxinei sodice, beta-blocante (propranolol i.v. in doza de 1-3 mg in 10 min sau mai mult sau oral 80-160 mg/zi), glicozide cardiace in insuficienta cardiaca congestiva. Lupta cu febra si hipoglicemia, hipovolemia. Glucocorticoizi pentru a stopa transformarea tironinei in triiodtironina. Dializa este ineficienta deoarece preparatul este legat de proteine.

Efecte adverse

Rareori tremor, tahicardie, sudoratie, diaree, pierderi ponderale, insomnie, acutizarea epilepsiei. Reactii alergice.

Interactiuni

Creste efectele antidepresivelor si anticoagulantelor. Sarurile de litiu blocheaza transformarea tiroxinei in triiodtironina mediata de tirotropina (dozele de Thyreocomb N trebuie marite).

Precautii

Pacientii cu angina pectorala, ateroscleroza, hipertensiune arteriala severa, insuficienta cardiaca. Diabetul zaharat sau insipid, insuficienta adrenocorticala (poate inrautati starea bolnavilor). In testarea supresiei tiroidiene la diabetici se recomanda marirea dozelor antidiabeticelor.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!