Tetrizolina

           

Tetrizolinum R01A A06

Specialitati: Tyzine, Visine.

Proprietati

Alfa-adrenomimetic cu actiune vasoconstrictoare, antiedematoasa si antiexsudativa. Decongestioneaza mucoasa nazala si faciliteaza respiratia. Efectul survine imediat (peste cca 1 min) si dureaza 4-8 ore. Absorbtia este minima.

Indicatii

Rinita, faringita, sinusita, febra de fan; pregatirea pacientului pentru rinoscopie sau unor manopere in regiunea orofaringiana. Iritatia moderata a ochilor; pruritul, edemul si hiperemia conjunctivei, provocate de factori chimici sau fizici (praf, produse cosmetice, inotul in apa clorurata, actiunea luminii puternice); conjunctivitele alergice. Congestia mucoasei nazale sau oro-faringiene.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. In utilizarea colirului: glaucomul, distrofia corneana epidermo-endoteliala, varsta sub 3 ani, tratamentul concomitent cu IMAO. Solutia de 0,1% este contraindicata copiilor sub 6 ani.

Posologie

In oftalmologie cate 1-2 picaturi in fiecare sac conjunctival de 2-3 ori pe zi. In ORL: adulti si copii peste 6 ani cate 2-4 picaturi in fiecare meat nazal. Copii 2-6 ani cate 2-3 picaturi in fiecare meat nazal. Intervalul dintre instilari trebuie sa fie nu mai mic de 3 ore.

Supradozare

Este probabila la copiii mici, indeosebi daca preparatul a fost ingerat. Apare somnolenta, hipotermie, bradicardie, hipotensiune, apnee, coma. In cazuri severe: midriaza, greata, cianoza, febra, convulsii, tahicardie, aritmii, hipertensiune arteriala, tulburari respiratorii ,edem pulmonar, tulburari psihice, stop cardiac,. Tratament: lavaj gastric, carbune activat, antipiretice, anticonvulsivante, oxigen, in hipertensiune arteriala fentolamina, iar in hipotensiune vasoconstrictoare (antihipotensive).

Efecte adverse

Dilatarea pupilelor, cresterea tensiunii intraoculare, hiperemie reactiva, cefalee, greata. Sunt posibile efecte sistemice ca hipertensiune arteriala, tulburari cardiace, hiperglicemie. In utilizarea picaturilor nazale pot aparea senzatie de usturime si intepaturi, stranut, uscaciunea meaturilor nazale, cefalee, somnolenta, astenie, tremor, ameteli, tulburari ale somnului, palpitatii. In utilizarea indelungata este posibil edemul secundar al mucoasei nazale. Hiperemie si edem reactiv, senzatie de usturime, uscaciunea mucoasei, rinita uscata in tratamentul de durata, cefalee, tremor, astenie, perspiratie.

Interactiuni

Creste efectele secundare ale antidepresivelor.

Precautii

Nu se recomanda utilizarea colirului mai mult de 4 zile. Daca efectul preparatului nu se manifesta timp de 2 zile, tratamentul cu tetrizolina trebuie suspendat. Se administreaza cu atentie pacientilor cu hipertensiune arteriala, hipertiroidism, boli cardiace, diabet zaharat, in timpul tratamentului cu antidepresive, in sarcina si lactatie.

Tyzine (Pfizer, SUA). 0,1%). Picaturi oftalmice 0,1% - 10 ml in flacoane cu pipeta.

Posologie

: Adulti si copii peste 6 ani 2-4 picaturi solutie 0,1% in fiecare hiat nazal pentru noapte sau o data in 4 ore timp de 3-5 zile. Copiilor de 2-6 ani solutie 0,05%.

Visine (Pfizer, SUA). Flacoane picatoare a 15 ml.

Compozitie Tetrizolina 0,5 mg, Benzalkoniu clorura 1 mg, Vehicul ad 1 ml.

Proprietati

Tetrizolina are efect vasoconstrictiv si antiexsudativ (decongestionant), fara a provoca midriaza sau vasodilatatie de tip "rebound". Benzalkoniul are efect antiseptic. Efectul apare in cateva minute si dureaza 4-8 ore. Absorbtia este minima sau nula.

Indicatii

Hiperemia si edemul conjunctivei la pacientii cu ochi iritati (usturime, prurit, lacrimatie) de factori fizici sau chimici (fum, praf, apa clorurata, lumina, remedii cosmetice, lentile de contact), conjunctivitele alergice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la tetrizolina sau la alte componente ale preparatului, glaucomul cu unghi inchis, varsta sub 2 ani.

Posologie

Cate 1-2 picaturi de 2-3 ori pe zi.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!