Testosteron

           

Testosteronum G03B A03

Specialitati: Andriol, Sustanon.

Proprietati

Testosteronul este hormonul androgen primar sintetizat si eliberat de testicule. Este responsabil de cresterea si dezvoltarea organelor sexuale masculine si caracteristicelor sexuale secundare (maturarea prostatei, veziculelor seminale, penisului si scrotului), distributia masculina a parului (fata, pubis, piept), dezvoltarea laringelui, musculaturii corporale si distributia grasimii. Retine azotul, sodiul, potasiul si fosforul, creste anabolismul si reduce catabolismul proteic. Cresterea prematura a concentratiei plasmatice a testosteronului in perioada prepubertara provoaca inchiderea epifizelor si oprirea cresterii. Stimuleaza productia de eritropoietina si a eritrocitelor. Prin mecanism de feedback inhiba secretia hormonilor luteinizant si foliculostimulant hipofizari si provoaca supresia spermatogenezei. La femei inhiba functia gonadrofica hipofizara, functia ovarelor, glandelor mamare, atrofia endometrului.

Indicatii

Deficitul androgenic dupa castratie, eunucoidismul, hipopituitarismul, impotenta de provenienta hormonala, simptomele de climax masculin (scaderea libido-ului si activitatii fizice si intelectuale), unele forme de sterilitate cauzate de afectiunea spermatogenezei, osteoporoza provocata de insuficienta androgenica.

Contraindicatii

Cancerul mamar la barbati, cancerul de prostata,; sarcina si lactatia, sindromul nefrotic.

Posologie

Se determina in mod individual in functie de starea si varsta pacientilor, forma medicamentoasa.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu se cunosc. Pot avea loc accidente cerebro-vasculare.

Efecte adverse

Priapism si alte simptome de hiperstimulare sexuala, pubertate prematura la adolescentii de varsta prepubertara, cresterea frecventei erectiilor, cresterea membrului sexual in dimensiuni, inchidrea prematura a epifizelor, oligospermia si reducerea volumului ejaculatului, retenta sodiului si apei.

Interactiuni

Creste eficacitatea anticoagulantelor si a antidiabeticelor (se impune ajustarea dozelor). Inductorii enzimelor hepatice (barbituricele, rifampicina, carbamazepina, fenilbutazonul, fenitoina) reduc efectul testosteronului.

Precautii

Insuficienta hepatica si/sau renala, cardiaca, hipertensiunea arteriala, angina pectorala, migrena, epilepsia. In tratamentul de durata se vor monitoriza functiile hepatice. La bolnavii de cancer mamar, hipernefrom, cancer pulmonar cu matastaze in oase se va controla nivelul calciului in sange si urina. Adolescentii se vor controla regulat pentru a evita stoparea cresterii si pubertatea prematura.

Andriol (Organon, Olanda). Capsule 40 mg N 60.

Proprietati

Andecanoat de testosteron, ester de testosteron si acizi grasi. Preparatul poate fi administrat pe cale orala. In ficat nu se degradeaza la primul pasaj si nu are actiune hepatotoxica. Creaza concentratii plasmatice stabile. Dupa hidroliza tisulara, andecanoatul de testosteron elibereaza testosteron activ care isi exercita actiunea hormonala.

Indicatii

Sindromul postcastrational, eunucoidismul, hipopituitarismul, impotenta de provenienta endocrina, afectiunile climacterice masculine (scaderea libido-ului si a activitatii fizice si intelectuale), unele forme de sterilitate pe fondul afectarii spermatogenezei.

Contraindicatii

Carcinomul cunoscut sau banuit de prostata sau mamar.

Posologie

Initiala 120-160 mg/zi timp de 2-3 saptamani. De intretinere – 40-120 mg/zi. Capsulele se ingit intregi dupa mese cu mult lichid. Doza zilnica se imparte in 2 prize, una dimineata si alta seara. Daca pacientul primeste un numar impar de capsule, atunci doza mai mare va fi primita dimineata.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Priapism, hiperexcitatie sexuala; maturizare prematura a adolescentilor, erectii frecvente, cresterea dimensiunilor membrului sexual, oligospermie, micsorarea volumului ejaculatului; retentie de sodiu si apa in organism; osificarea prematura a cartilagiilor epifizare, vertij, greturi.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

La aparitia efectelor adverse androgenodependente tratamentul trebuie stopat si dupa disparitia lor de prelungit cu doze mai mici. Tratamentul pacientilor cu insuficienta cardiaca latenta sau manifesta, insuficienta renala sau hepatica, hipertensiune arteriala, epilepsie, migrena, inclusiv in antecedente, se va face sub control medical strict, deoarece androgenii retin sodiul si apa in organism si pot exacerba starea acestor pacienti. Tratamentul adolescentilor in perioada prepubertara trebuie facut cu prudenta din cauza riscului stoparii cresterii lor (inchiderea prematura a epifizelor si grabirea maturizarii sexuale).

Sustanon 250 (Organon, Olanda). Solutie injectabila 250 mg/ ml in fiole.

Compozitie Testostroni propionas 30 mg, Testosteroni phenylpropionas 60 mg, Testosteroni isocaproas 60 mg, Testosteroni decanoas 100 mg, Vehicul ad 1 ml.

Proprietati

Contine patru esteri ai testosteronului. Testosteronul propionat isi incepe actiunea imediat dupa injectarea i.m. Testosteronul fenilpropionat si isocaproat au actiune lenta, dar durabila. Testosteronul caproat este cel mai lent dupa debutul actiunii insa cu cea mai mare durata. In ansamblu preparatul actioneaza 3 saptamani.

Indicatii

Deficitul androgenic dupa castratie, eunucoidismul, hipopituitarismul, impotenta de provenienta hormonala, simptomele de climax masculin (scaderea libidoului si activitatii fizice si intelectuale), unele forme de sterilitate cauzate de afectiunea spermatogenezei, osteoporoza provocata de insuficienta androgenica.

Contraindicatii

Carcinomul de prostata banuit sau diagnosticat.

Posologie

Cate 1 ml i.m. o data la 3 saptamani.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Priapism si alte simptome de hiperstimulare sexuala, pubertate prematura la adolescentii de varsta prepubertara, cresterea frecventei erectiilor, cresterea membrului sexual in dimensiuni, inchidrea prematura a epifizelor, oligospermia si reducerea volumului ejaculatului, retenta sodiului si apei in organism.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

La aparitia simptomelor adverse androgenodependente tratamentul trebuie sistat si apoi reluat cu doze mai mici. Se impune controlul medical regulat in insuficienta cardiaca cronica, hipertensiunea arteriala, afectiunile renale, epilepsie, migrena.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!