Terfenadina

           

Terfenadinum R06A X12

Specialitati: Histadin, Trexyl.

Proprietati

Terfenadina este un antihistaminic nesedativ, derivat de piperidina. Poate fi considerata ca promedicament care in ficat se transforma, in mod normal, in forma activa, Fexofenadina. Daca transformarea aceasta este compromisa, atunci concentratia serica a terfenadinei poate atinge cifre periculoase, deoarece ea poate declansa aritmii ventriculare severe sau mortale daca evolueaza spre fibrilatii ventriculare determinate de prelungirea intervalului Q-T pe ECG.

Indicatii

Rinitele si conjunctivitele alergice, urticaria, edemul Quinke, eczema, pruritul.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta hepatica.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani cate comprimat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Copii 9-12 ani 1/2 comprimat dimineata si 1/2 comprimat seara. 6-9 ani cate 1/2 comprimat de 2 ori pe zi. Sugari si copii pana la 6 ani, sirop: 5-10 kg cate 1,25 ml de 2 ori pe zi (15 mg/zi), 10-15 kg cate 2,5 ml de 2 ori pe zi (30 mg/zi), 15-20 kg cate 3,75 ml de 2 ori pe zi (45 mg/zi) si peste 20 kg cate 5 ml de 2 ori pe zi (60 mg/zi). Doze peste 120 mg/zi nu se recomanda.

Supradozare

Aritmii cardiace, inclusiv torsades de pointes. Tratamentul se reduce la administrarea de antiaritmice si monitorizarea ECG.

Efecte adverse

Cefalee, tulburari digestive, eruptii alergice, uscarea mucoaselor. Aritmii cardiace serioase sau chiar fatale, in special daca este administrata concomitent cu preparate care ii cresc cardiotoxicitatea, sau pacientilor cu afectiuni cardiace sau hepatice.

Interactiuni

Ketoconazolul, miconazolul, eritromicina cresc efectele cardiotoxice ale terfenadinei.

Precautii

Sarcina, alaptarea, hipokaliemia. Preparatul are efecte anticolinergice si poate provoca uscaciunea cailor respiratorii la astmatici si bolnavii cu bronsite cronice.

Histadin (Amoun Pharmaceutical Industries, Egipt). Comprimate 60 mg N10. Sirop 30 mg/5 ml-120 ml in flacoane.

Trexyl (Ranbaxy Laboratories Ltd, India). Comprimate 60 mg N 100. Suspensie buvabila 30 mg/5 ml - 50 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!