Temazepam

           

Temazepamum N05C D07

Specialitati: Signopam.

Proprietati

Hipnotic sedativ benzodiazepinic aparut in 1986. Inlatura starea de tensiune, frica, angoasa, hiperexcitabilitate, irascibilitate, relaxeaza musculatura. Mecanismul actiunii consta in activarea receptorilor benzodiazepinici care, la randul lor, cresc excitabilitatea GABA-receptorilor sistemului limbic, sistemului activator reticulat, hipocampului, neuronilor intercalari ai cornilor laterali rahidieni. Se deschid canalele de clor si membranele neuronilor respectivi se hiperpolarizeaza (stare de inhibitie).

Indicatii

Insomnia. Nevrozele si psihopatiile asociate cu neliniste, angoasa, tensiune emotionala, sindrom depresiv si ipocondric, nevrastenia, depresia involutiva.

Contraindicatii

Dependenta medicamentoasa si alcoolica, hipersensibilitatea la benzodiazepine. Primul trimestru al sarcinii.

Posologie

Ca hipnotic cate 7,5-30 mg cu 30 min inainte de somn. In nevroze si psihopatii cate 10 mg de 3 ori pe zi, la necesitate pana la 20 mg de 3 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rar somnolenta, stare de ebrietate dupa somn, senzatie de oboseala, dezorientare, ameteli, reactii alergice cutanate, micsorarea libidoului, dereglari ale ciclului menstrual. Administrarea indelungata (peste 4 saptamani) poate conduce la toleranta si dependenta.

Interactiuni

Creste efectele deprimantelor sistemului nervos central.

Precautii

Conducerea masinilor si munca care solicita atentie si vigilenta. Consumul de alcool este contraindicat pe tot parcursul tratamentului.

Signopam (Polfa Tarchomin, Polonia). Comprimate 10 mg N 20.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!