Tamoxifen

           

Tamoxifenum L02B A01

Specialitati: Bilem, Tamoxifen-Ebewe, Zitazonium.

Proprietati

Tamoxifenul este un antimetabolit (antiestrogen) care se leaga competitiv de receptorii estrogenici din citoplasmul celulelor canceroase estrogenodependente pentru ca impreuna sa patrunda in nucleu unde blocheaza interactiunea estrogenilor cu receptorii acestora.

Indicatii

Carcinomul mamar metastatic, indeosebi la pacientele aflate in menopauza, cancerul de endometru, renal, sarcomul tesuturilor moi, sterilitatea anovulatorie, oligospermia, tumorile hipofizare. S-a constatat ca administrarea de tamoxifen in scopuri profilactice femeilor cu risc de cancer mamar reduce morbiditatea cu 45% in comparatie cu femeile cu acelasi risc, dar care nu au primit preparat.

Contraindicatii

Absolute – sarcina, tromboflebita. Relative - leucopenia, trombocitopenia, hiperlipidemia, hipercalciemia, cataracta, sensibilitatea la tamoxifen.

Posologie

In cancerul mamar, endometrial sau renal cate 10-20 mg de 2-3 ori pe zi. Doza pentru o cura constituie 2,4-9,6 g; tratamentul se prelungeste pana la regresarea procesului si inca 1-2 luni. In sterilitatea anovulatorie cate 10 mg de 2 ori pe zi timp de 4 zile incepand cu ziua a 2-a a menstruatiei, apoi 20 mg de 2 ori pe zi si, la necesitate cate 40 mg de 2 ori pe zi. In cazul agalactiei dupa nastere cate 10 mg de 4 ori pe zi timp de 5 zile. In oligospermie cate 10 mg de 2 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Anorexie, greturi, varsaturi. Senzatie de oboseala, somnolenta, vertij, eritem, hipercalciemie, metroragii moderate. Embolie pulmonara, tromboze. Hiperplazia endometrului, polipoza sau carcinom endometrial, retinopatie, opacifiere corneana, crize de caldura, adaos ponderal, prurit genital, modificari ale ciclului menstrual. Cefalee. Foarte rar febra, ca exceptie opacifierea corneei, degenerescenta retinei.

Interactiuni

Antiacidele si secretoliticele gastrice nu trebuiesc administrate simultan ci la un interval de 2 ore. Estrogenii scad efectul tamoxifenului, iar progestogenii il maresc. Citoataticele cresc riscul trombozelor.

Precautii

Sarcina (se recomanda contraceptia nehormonala pe toata perioada tratamentului), lactatia.

Bilem (Lemery, Mexic). Comprimate 10 mg si 20 mg N 100.

Tamoxifen Ebewe (Ebewe, Austria). Comprimate 10 mg si 20 mg N 30.

Zitazonium (Egis, Ungaria). Comprimate 10 mg N 60.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!