Sulodexid

           

Sulodexidum B04A X04

Specialitati: Vessel Due F.

Proprietati

Este un heparinoid cu proprietati antitrombotice, fibrinolitice, hipolipemiante si angiprotectoare obtinut din mucoasa intestinala a animaleleor. Inhiba agregatia plachetara, factorul Xa, scade concentratia fibrinogenului in sange. Creste nivelul activatorului tisular al plasminogenului si reduce concentratia inhibitorului plasminogenului din sange. Actiunea hipolipidemianta a sulodexidului se explica prin stimularea activitatii lipoproteinlipazei si catabolismului lipoproteinelor aterogene. Inhiba proliferarea celulelor musculare netede vasculare, favorizeaza restabilirea structurii si functiei endoteliocitelor, amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui. Eficacitatea in nefropatia si angiopatiile diabetice se datoreste micsorarii grosimii membranei bazale vasculare.

Indicatii

Ateroscleroza arterelor periferice cu risc de tromboza. Angiopatiile diabetice. Infarctul miocardic acut (in scopul profilaxiei secundare).

Contraindicatii

Diatezele hemoragice si alte boli asociate cu hipocoagulare sanguina; sarcina; hipersensibilitatea la sulodexid.

Posologie

Initiala 600 LSU i.m. o data pe zi timp de 15-20 zile, apoi de intretinere 250 LSU p.o. de 2 ori pe zi in perioada dintre mese timp de 30-40 zile. In infarctul miocardic (profilaxia secundara) incepand cu ziua 7-10 postinfarctica 600 LSU i.m. o data pe zi timp de 1 luna, apoi 500 LSU p.o. de 2 ori pe zi timp de 12 luni si mai mult.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, dureri in regiunea epigastrica, eruptii cutanate, dureri, hematoame in regiunea injectiei.

Interactiuni

Anticoagulantele directe sau indirecte, antiagregantele, fibrinoliticele administrate concomitent cresc riscul hemoragiilor.

Precautii

A se controla periodic coagulograma.

Vessel Due F (Alfa Wassermann, Italia). Capsule 250 LSU N 50. Solutie injectabila 600 LSU/2ml in fiole N10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!