Sulfatiazol argentic

           

Sulfathiazolum argenticum D06B A

Specialitati: Argosulfan.

Proprietati

Blocheaza sinteza acidului folic in celula bacteriana. Prezenta atomului de argint in molecula creste efectul antibacterian si reduce proprietatile alergizante ale sulfatiazolului, inhiba cresterea bacteriilor datorita legarii cu ADN. Aproape nu se absoarbe din locul aplicarii, asigurandu-i o concentratie suficienta in rana si o toxicitate minima. Este mai activ fata de bacteriile gram-negative. Grabeste cicatrizarea combustiilor, ulcerelor trofice si decubitusurilor, micsoreaza iritatia si durerea din regiunea ranii. Baza hidrofila a cremei si pH apropiat de cel fiziologic o fac bine suportabila.

Indicatii

Combustiile de orice grad, inclusiv actinice, decubitusurile, ulcerele trofice crurale.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la sulfamide, deficitul de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza (riscul hemolizei), varsta frageda (nou-nascutii si prematurii).

Posologie

Se aplica topic pe suprafata lezata (cu ajutorul unui tampon de tifon) in strat subtire, de 2-3 mm, 1-2 ori pe zi. Se admite bandajul ocluziv.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Leucopenie, reactii alergice cutanate.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

Combustiile extinse, insuficienta hepatica sau renala, starea de soc. Se recomanda monitorizarea concentratiei sulfatiazolului in sange. In aplicarea pe ranile infectate poate sa apara exudat. In asemenea cazuri rana trebuie spalata in prealabil cu solutie 0,1% de clorhexidina sau 3% de acid boric. In timpul sarcinii se utilizeaza numai in cazuri exceptionale.

Argosulfan (Jelfa, Polonia). Crema 2%-40 g.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!