Sulfat de magneziu

           

Magnesii sulfas B05X A05

Specialitati: Sulfat de Magneziu.

Proprietati

Magneziul este al doilea cation, dupa potasiu, al lichidului intracelular. Este esential in activitatea multor enzime si sisteme enzimatice si joaca un rol important in transmisiunea impulsului nervos si excitabilitatea musculara. Insuficienta magneziului in lichidul extracelular rezulta cu eliminare de acetilcolina, cresterea excitabilitatii musculare si tetanie, convulsii, parestezii, stari depresive, extrasistolie ventriculara, tahicardie, angor. Scade frecventa nodului sino-atrial iar in concentratii mari (peste 15 mEq/l) produce stop cardiac in diastola. Excesul de magneziu produce vasodilatatie prin actiune directa pe musculatura vasculara si indirecta prin blocajul ganglionar. Se excreta renal prin filtratie glomerulara. Are proprietati hipotensive, sedative si anticonvulsivante. In administrarea intraduodenala stimuleaza eliberarea de colecistochinina si eliminarea bilei din vezica biliara (efect colecistocinetic).

Indicatii

Puseurile hipertensive cu simptome de edem encefalic; toxicoza tardiva a sarcinii (preeclmpsia si eclampsia); sindromul convulsiv. Hipomagneziemia si deficienta de magneziu in subalimentatie sau alimentatia neechilibrata, tratamentul de durata cu contraceptive, diuretice, miorelaxante, alcoolismul cronic, aritmiile cardiace, indeosebi cele supraventriculare sau asociate cu tratamentul antiaritmic, cu diuretice, glucocorticoizi sau glicozizi cardiaci, infarctul miocardic, medicatia de tromboliza, starile in care necesarul in magneziu este crescut (sarcina, stresurile).

Contraindicatii

Blocada cardiaca sau afectiunile miocardului, miastenia, bradicardia severa, insuficienta renala severa.

Posologie

Cate 5-10 ml i.m. sau i.v. lent. In administrarea rapida este posibila inhibitia centrului respirator.

Supradozare

Greata, voma, inhibitia respiratiei, hipotensiune arteriala, bradicardie, inhibitie a SNC si dilatarea vaselor periferice. Tratament: Clorura sau gluconat de calciu i.v. (100-200 mg calciu in 5-10 min). Controlul activitatii SNC si sistemului cardiovascular.

Efecte adverse

Perspiratie, senzatie de caldura, hipotensiune, colaps circulator, depresie cardiaca si a SNC Inhibitia respiratiei este complicatia cea mai grava.

Interactiuni

Creste efectele deprimante ale anestezicelor generale, hipnoticelor si altor inhibante ale SNC. Ionii de calciu antagonizeaza efectele ionilor de magneziu.

Precautii

Poate fi utilizat in tratamentul starii de rau epileptic (status epilepticus) in calitate de adjuvant. In administrarea concomitenta cu deprimante ale SNC sau in insuficienta renala se vor ajusta dozele sulfatului de magneziu. Se recomanda de avut intotdeauna la dispozitie clorura sau gluconat de calciu in calitate de antidot.

Sulfat de Magneziu (Endokrininiai preparatai, Lituania). Solutie injectabila 25 % 5 ml in fiole N 5 si N 10.

Sulfat de Magneziu (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 25% 5ml in fiole si flacoane N 10.

Sulfat de Magneziu (Sicomed, Romania). Solutie injectabila 20% 10 ml in fiole N 10 si N 100.

Sulfat de Magneziu (UPM din Borisov, Belarus). Solutie injectabila 20% 5 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!