/
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Toate articolele » Sulfasalazina

Sulfasalazina

           

Sulfasalazinum A07E C01

Specialitati: Sulfasalazin EN.

Proprietati

Derivat de sulfapiridina si acid 5-aminosalicilic. Are proprietatea de a se acumula in tesutul conjunctiv al peretelui intestinal in care se scindeaza in sulfapiridina, sulfamid cu proprietati antibacteriene datorita inhibitiei sintezei acidului folic in celulele bacteriene, si acid 5-aminosalicilic cu actiune antiinflamatorie gratie inhibitiei ciclooxigenazei si prostaglandinelor in intestin.

Indicatii

Colita ulceroasa nespecifica.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta hepato-renala, bolile hematologice, porfiria, deficitul de G-6-P DH.

Posologie

Adulti cate 500-1.000 mg de 4 ori pe zi pana la disparitia simptomelor bolii. Doza de intretinere este de 1.500-2.000 mg/zi. Copii 5-7 ani cate 250-500 mg de 3-6 ori pe zi, peste 7 ani cate 500 mg de 3-6 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Cefalee, vertij, greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale, anorexie, melena, colita ulcero-necrotica, pneumonita interstitiala, hepatita medicamentoasa, fotosensibilizare, colorarea urinei in galben-portocaliu, agranulocitoza, leucopenie, trombocitopenie, anemie hemolitica, reactii alergice (sindrom Lyell, sindrom Stevens-Johnson, soc anafilactic).

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor, antiepilepticelor si antidiabeticelor orale, efectele adverse ale citostaticelor, imunosupresivelor, substantelor hepato- si nefrotoxice.

Precautii

Lactatia (daca administrarea preparatului este necesara, copilul se trece la alimentatie artificiala). Datele despre inofensivitatea utilizarii preparatului la copiii sub 5 ani lipsesc.

Sulfasalazin EN (KRKA, Slovenia). Comprimate gastro-rezistente 500 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.