Sulfasalazina

           

Sulfasalazinum A07E C01

Specialitati: Sulfasalazin EN.

Proprietati

Derivat de sulfapiridina si acid 5-aminosalicilic. Are proprietatea de a se acumula in tesutul conjunctiv al peretelui intestinal in care se scindeaza in sulfapiridina, sulfamid cu proprietati antibacteriene datorita inhibitiei sintezei acidului folic in celulele bacteriene, si acid 5-aminosalicilic cu actiune antiinflamatorie gratie inhibitiei ciclooxigenazei si prostaglandinelor in intestin.

Indicatii

Colita ulceroasa nespecifica.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta hepato-renala, bolile hematologice, porfiria, deficitul de G-6-P DH.

Posologie

Adulti cate 500-1.000 mg de 4 ori pe zi pana la disparitia simptomelor bolii. Doza de intretinere este de 1.500-2.000 mg/zi. Copii 5-7 ani cate 250-500 mg de 3-6 ori pe zi, peste 7 ani cate 500 mg de 3-6 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Cefalee, vertij, greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale, anorexie, melena, colita ulcero-necrotica, pneumonita interstitiala, hepatita medicamentoasa, fotosensibilizare, colorarea urinei in galben-portocaliu, agranulocitoza, leucopenie, trombocitopenie, anemie hemolitica, reactii alergice (sindrom Lyell, sindrom Stevens-Johnson, soc anafilactic).

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor, antiepilepticelor si antidiabeticelor orale, efectele adverse ale citostaticelor, imunosupresivelor, substantelor hepato- si nefrotoxice.

Precautii

Lactatia (daca administrarea preparatului este necesara, copilul se trece la alimentatie artificiala). Datele despre inofensivitatea utilizarii preparatului la copiii sub 5 ani lipsesc.

Sulfasalazin EN (KRKA, Slovenia). Comprimate gastro-rezistente 500 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!