Subsalicilat de bismut

           

Subsalicilat de bismut

Bismuthi subsalicylas A07B B

Specialitati: Bismuth tablets.

Proprietati

Subsalicilatul de bismut stimuleaza absorbtia intestinala a apei si electrolitilor (actiune antisecretorie). Subsalicilatul de bismut leaga toxinele produse de Escherichia coli. In colon se hidrolizeaza cu formare de acid salicilic, oxiclorura de bismut si hidroxid de bismut. Acidul salicilic inhiba sinteza prostaglandinelor care sunt responsabile de inflamatia intestinala si hipermotilitate. Oxiclorura si hidroxidul de bismut au proprietati antibacteriene.

Indicatii

Diarea (tratament simptomatic), inclusiv "diarea turistilor". Ulcerul gastric si duodenal in faza evolutiva. Gastrita cronica normo- sau hipersecretorie in faza acutizarii. Pirozisul, senzatia de discomfort in regiunea epigastrica si alte fenomene dispeptice.

Contraindicatii

Ulcerul gastric sangerand, coagulopatiile (de ex. hemofilia), hipersensibilitatea la salicilati.

Posologie

Adulti cate 2 comprimate (de mestecat sau dizolvat in gura). Copii 9-12 ani cate 1 comprimat, 6-9 ani cate 2/3 comprimat, 3-6 ani cate 1/3 comprimat. Dozele pot fi repetate, daca e nevoie, la 1/2-1 ora pana la maximum 8 comprimate in 24 ore.

Supradozare

Encefalopatie, constipatie severa, salicilism. Tratament: Voma indusa sau lavaj gastric, carbune activat. Terapie suportiva. In salicilism diureza fortata cu alcalinizarea urinei. La necesitate hemodializa, dializa peritoneala, transfuzie sanguina sau transfuzie de schimb. In edemul pulmonar sau convulsii se vor lua masurile de rigoare. In hemoragii preparate de vitamina K.

Efecte adverse

Bismutul coloreaza limba si scaunul in negru. Constipatie, salicilism.

Interactiuni

Creste riscul hemoragiilor in administrarea concomitenta cu anticoagulante (directe sau indirecte), fibrinolitice, antiagregante. Creste efectul antidiabeticelor. Retine absorbtia si biodisponibilitatea tetraciclinelor (acestea trebuie luate la un interval de 1-3 ore inainte de subsalicilatul de bismut). Probenecidul descreste excretia renala a salicilatilor.

Precautii

Pacientii cu diabet zaharat sau guta.

Bismuth tablets< (SAGMEL, SUA). Comprimate masticabile 262 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!