Streptomicina

           

Streptomycinum J01G A01

Specialitati: Streptomicina, Streptomicina sulfat, Streptomycin.

Proprietati

Primul antibiotic din familia aminoglicozidelor, obtinut din Streptomyces griseus. Este activ fata de Mycobacterium tuberculosis si a fost utilizat de la bun inceput ca remediu antituberculos. Preparat de electie in infectiile provocate de Francisella tularensis, Yersinia pestis si Brucella spp. In combinatie cu penicilinele sau vancomicina era utilizat in tratamentul endocarditei cu Enterococcus faecalis sau Streptococcus viridans. Mecanismul actiunii consta in blocarea subunitatilor ribozomiale 30S care conduce la sinteza unor proteine defecte, lezarea membranelor bacteriene si moartea bacteriilor. Deoarece mecanismul transportor transmembranar este oxigenodependent, aminoglicozidele, inclusiv streptomicina, sunt inactive pe bacteriile anaerobe.

Indicatii

Tuberculoza, tularemia, ciuma, granulomul inguinal.

Contraindicatii

Alergia la aminoglicozide, afectiunile auditive, insuficienta renala sau cardiaca, endarterita obliteranta, miastenia, nevrita nervului VIII cranian, insuficienta cardiaca sau renala severa, afectiunile circulatiei encefalice.

Posologie

Adulti cate 0,5 g de 2 ori pe zi sau cate 1 g o data pe zi (la necesitate de 2 ori pe zi) i.m., copii nou-nascuti 10 mg/kg/zi, sugari 15-25 mg/kg/zi i.m. Doza orala este de 30 mg/kg.

Supradozare

Reactiile adverse exacerbate (vezi imediat mai jos). Tratamentul este simptomatic si suportiv. In cazurile grave se recomanda hemodializa sau dializa peritoneala, indeosebi pentru pacientii cu functia renala afectata, pentru indepartarea streptomicinei din sange. In cazul blocadei neuro-musculare cu apnee - anticolinesterazice (neostigmina).

Efecte adverse

Neurotoxicitate (ataca ireversibil nervii acustic si vestibular), nefrotoxicitate, blocada neuro-musculara, dermatite eczematoase in contactul cu pielea. Reactiile adverse sunt mai probabile la copii si varstnici.

Interactiuni

Mareste eficacitatea beta-lactamicelor.

Precautii

Nu se recomanda combinarea cu alte preparate neurotoxice sau nefrotoxice (riscul surditatii). In afectiunile renale doza se va micsora proportional cu clearance-ul creatininei.

Streptomicina (Antibiotice, Romania). Pulbere parenterala 1g in flacoane (cutii colective a cate 50 si 100 flacoane).

Streptomicina sulfat (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 500 mg si 1000 mg in flacoane.

Streptomicina sulfat (Farmaco, Moldova). Pulbere parenterala 1 g in flacoane (cate 63 in cutii colective).

Streptomycin (SANAVITA Gesundheismittel GmbH, Germania). Pulbere parenterala 1000 mg in flacoane N 10 si N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!