Streptochinaza

           

Streptokinasum B01A D01

Specialitati: Kabikinase.

Proprietati

Proteina cu masa moleculara cca 50.000 dalton, produsa de unele tulpini de streptococ. In sange interactioneaza cu plasminogenul si formeaza un complex activator care transforma plasminogenul din sange sau din cheagul sanguin in plasmina. Acest complex poate fi inactivat partial de anticorpii antistreptococici din sange. Plasmina degradeaza fibrina din cheag, precum si fibrinogenul si alte proteine plasmatice. Odata cu cresterea activitatii fibrinolitice, scade nivelul fibrinogenului plasmatic si, implicit, a viscozitatii plasmei si a sangelui si agregatia hematiilor. Timpul trombinic scade de aprox. 2 ori in 4 ore si se restabileste in 24 ore. In administrarea i.v. a streptokinazei scade tensiunea arteriala, rezistenta vasculara periferica si postsarcina cardiaca. Streptokinaza este un alergen puternic si stimuleaza producerea de anticorpi. Efectul lor persista cca 4 ani. In acest rastimp utilizarea streptokinazei este contraindicata.

Indicatii

Infarctul miocardic acut, embolismul pulmonar, tromboza venoasa profunda, tromboza sau embolismul arterial, ocluzia canulei arterio-venoase.

Contraindicatii

Hemoragiile interne active, accidentele cerebro-vasculare recente (pana la 2 luni) si chirurgia intracraniana, hipertensiunea arteriala severa necontrolata, hipersensibilitatea la streptokinaza.

Posologie

In infarctul acut de miocard 1.500.000 U in perfuzie i.v. timp de 60 min (se recomanda inceputul cat mai timpuriu posibil) sau intracoronarian 20.000 U urmata de perfuzie i.v. 2.000-4.000 U/min timp de 30-90 min. In embolismul pulmonar 250.000 U i.v. in 30 min si 100.000 U in 24 ore. Daca in 4 ore liza cheagului este nesemnificativa se trece la alt preparat (din cauza rezistentei la streptokinaza). In tromboza venelor profunde 250.000 U in 30 min i.v. si 100.000 U in 72 ore. In tromboza/embolismul arterial 250.000 U in 30 min i.v. si 100.000 U in 24-72 ore.

Supradozare

Hipotensiune arteriala, hemoragii. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Hemoragii, inclusiv gastro-intestinale, genito-urinare, retroperitoneale, intracerebrale (uneori fatale). Aritmii dupa liza trombusului, hipotensiune arteriala severa, edem pulmonar necardiogen, cresterea activitatii transaminazelor serice, reactii alergice.

Interactiuni

Anticoagulantele si antiagregantele pot creste riscul hemoragiilor (a se ajusta dozele). Acidul acetilsalicilic reduce incidenta reinfarctului fara a creste semnificativ riscul hemoragiilor.

Precautii

Dupa prima cura de streptokinaza sau dupa infectii streptococice (faringita, reumatism, glomerulo-nefrita secundara unei infectii streptococice) efectul streptokinazei scade semnificativ. Sarcina (preparatul se va administra numai in cazuri exceptionale deoarece poate provoca efecte adverse la fetus).

Kabikinase (Pharmacia & Upjohn, Suedia). Pulbere parenterala pentru perfuzii 1500 000 U in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!