Spironolactona

           

Spironolactonum C03D A01

Specialitati: Aldactone, Spironolacton, Verospiron.

Proprietati

Diuretic care economiseste potasiul. A fost lansat pe piata farmaceutica in 1963. Stimuleaza excretia ionilor de sodiu in schimbul celor de potasiu, magneziu si hidrogen. Actiunea diuretica incepe peste 3-5 zile de tratament.

Indicatii

Hiperaldosteronismul primar, edemele cardiace si hepatice (cirotice cu ascita) si retentia de sodiu, sindromul nefrotic, hipertensiunea arteriala esentiala, in special asociata cu hiperaldosteronism, hipertensiunea arteriala in aldosteromul suprarenalelor, profilaxia hipokaliemiei in tratamentul cu saluretice. Astmul bronsic, miastenia (adjuvant). Diagnosticul hiperaldosteronismului, nefropatia gravidelor, hipokaliemia.

Contraindicatii

Anuria, insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica severa, hiperkaliemia, hipercalciemia, hiponatriemia, sarcina (primul trimestru).

Posologie

In hiperaldosteronismul primar (proba diagnostica) 400 mg/zi timp de 4 zile; In edeme, initiala 100 mg/zi, apoi 25-200 mg/zi (monodoza), de obicei in combinatie cu diuretice de ansa sau tiazide timp de 14-21 zile. Doza se ajusteaza in functie de concentratia potasiului din sange. Curele de tratament pot fi repetate la intervale de 10-14 zile. Copii 3,3 mg/kg. In hipertensiunea arteriala 50-100 mg/zi. In hipokaliemie 25-100 mg/zi, in cazurile severe 300 mg/zi divizata in 2-3 prize.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, diaree, ameteli. Rar somnolenta, ataxie. In tratamentul indelungat ginecomastie, agranulocitoza, eruptii cutanate maculo-papuloase, compromiterea erectiei, la femei tulburari ale ciclului menstrual, amenoree, modificarea vocii, sangerari postmenopauzale. Pentru persoanele cu insuficienta renala prezinta riscul hiperkaliemiei.

Interactiuni

Potenteaza efectul salureticelor. Mareste litiemia si riscul intoxicatiei cu saruri de litiu. Inhibitorii enzimei de conversie si sarurile de potasiu cresc riscul hiperkaliemiei.

Precautii

Sarurile de potasiu si dieta bogata in potasiu pot provoca hiperkaliemie. Insuficienta renala (riscul hiperkaliemiei cu slabiciune si rigiditate musculara).

Aldactone (SEARLE division of Monsanto Ltd, Marea Britanie). Comprimate filamte 25 mg N 20.

Spironolacton (Pharmacia - AD, Bulgaria). Drajeuri 25 mg N 100.

Verospiron (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 25 mg N 20. Capsule 50 mg si 100 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!