Spirapril

           

Spiraprilum C02E A11

Specialitati: Quadropril, Renpress.

Proprietati

Inhiba enzima de conversie a angiotesinei I in angiotensina II. Aceasta din urma are proprietati vasoconstrictoare. In afara de aceasta, angiotensina II stimuleaza sinteza aldosteronului care, la randul sau, retine sodiul si apa in organism, creste volumul sangelui circulant si tensiunea arteriala. Preparatul scade rezistenta vasculara periferica, nu modifica sau chiar creste circulatia renala si rata filtratiei glomerulare. Efectul antihipertensiv se manifesta in ortostatism si in pozitia orizontala, la pacientii cu hiperreninemie inalta sau moderata, nu provoaca tahicardie compensatorie. Intreruperea brusca a tratamentului nu conduce la cresterea rapida a tensiunii arteriale. Inhibitia enzimei de conversie in miocard are efecte cardioprotectoare datorita acumularii de bradikinina.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala esentiala si/sau renala, in special cu hiperreninemie, in monoterapie sau asociat cu diuretice, insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, hiperkaliemia, sarcina, lactatia.

Posologie

Cate 1 comprimat o data pe zi. Daca efectul ramane nesatisfacator, peste 4-6 saptamani doza poate fi marita. La bolnavii cu clearance-ul creatininei sub 20 ml/min cate 1/2 comprimat o data pe zi.

Supradozare

Hipotensiune severa. Tratament: Perfuzie i.v. de solutie salina isotona, antihipotensive.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, oboseala, hipotensiune arteriala, colaps ortostatic, tuse, greata, diaree. Edem angionevrotic (in acest caz tratamentul trebuie sistat).

Interactiuni

Diureticele cresc efectele spiraprilului (in administrarea concomitenta se micsoreaza dozele sau spiraprilul se administreaza peste 2-3 zile dupa sistarea diureticelor), anestezicele generale pot provoca hipotensiune severa. Spiraprilul creste efectele alcoolului si ale litiului. Administrat concomitent cu amiodaronul poate declansa aritmii cauzate de hipokaliemie. Diureticele care economisesc potasiul, sarurile de potasiu sau alimentele bogate in potasiu pot conduce la hiperkaliemie.

Precautii

Cardiomiopatia ischemica, afectiunile vasculare cerebrale, insuficienta renala, bolnavii cu edem angio-nevrotic in antecedente. Anestezia generala pe fondul actiunii spiraprilului poate conduce la hipotensiune severa.

Quadropril (Arzneimittelwerk Dresden GmbH, Germania). Comprimate 6 mg N 30.

Renpress (Sandoz Pharma, Elvetia). Comprimate 6 mg N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!