Spectinomicina

           

Spectinomycinum J01X X04

Specialitati: Kirin, Trobicin.

Proprietati

Spectinomicina este un aminociclitol din grupul aminoglicozidelor izolat din Streptomyces spectabilis. Inhiba sinteza proteinelor in celula bacteriana, legandu-se de unele proteine ale subunitatii ribozomiale 30S. Este activa fata de unele bacterii gram-negative si gram-pozitive, insa cea mai mare activitate o manifesta fata de Neisseria gonorrhoeae, din care cauza se utilizeaza preponderent in tratamentul gonoreei ca preparat de alternativa in cazurile cand alte antibiotice sunt contraindicate (de ex., persoanelor sensibile la peniciline sau cefalosporine, tetracicline sau co-trimoxazol).

Indicatii

Uretrita si proctita gonoreica acuta la barbati, cervicita si proctita acuta la femei. Tratamentul persoanelor care au avut contact sexual cu bolnavi de gonoree.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

2 g (in 5 ml) la barbati si femei i.m. in regiunea supero-laterala fesiera o singura data. In cazurile mai severe sau in rezistenta cunoscuta la antibiotice doza poate fi marita pana la 4 g (in 10 ml). Pentru copii 40 mg/kg/zi. Se recomanda tratamentul simultan al ambilor parteneri sexuali.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Dureri in locul injectarii, urticarie, febra, greata, insomnie, ameteli, reactii anafilactice. In administrarea indelungata cresterea nivelului ureei si scaderea clearance-lui creatininei, cresterea activitatii transaminazelor si fosfatazei alcaline, micsorarea hematocritului si a nivelului hemoglobinei.

Interactiuni

Nu au fost descrise.

Precautii

Sarcina si lactatia (preparatul nu se recomanda din lipsa de experienta clinica). Tratamentul cu spectinomicina poate masca simptomele sifilisului in stare de incubatie. Se impun testele serologice pentru sifilis inainte de si peste 3 luni dupa tratamentul cu spectinomicina.

Kirin (Medochemie, Cipru). Pulbere parenterala 2 g N 1 si N 100 in complet cu solvent in fiole.

Trobicin (Pharmacia & Upjohn, Belgia). Pulbere liofilizata parenterala 2 g in flacoane, in complet cu solvent (apa injectabila) 3,2 ml in fiole.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!