Somatostatina

           

Somatostatinum H01C B01

Specialitati: Modustatine, Stilamin.

Proprietati

Tetradecapeptid sintetizat in hipotalamus si alte parti ale SNC. A fost identificat si in pancreas si alte regiuni ale TGI. Se obtine in mod sintetic. Inhiba secretia hormonului de crestere anterohipofizar si actiunea hormonului eliberator de tirotropina, reduce concentratia serica a insulinei si glucagonului. Micsoreaza secretia exo- si endocrina a organelor digestive, inclusiv a gastrinei, pepsinei si acidului clorhidric, secretia pancreatica si, intr-o masura mai mica, a bilei. Micsoreaza irigatia sanguina a organelor abdominale. Reduce peristaltismul stomacului si intestinului.

Indicatii

Fistulele tractului digestiv dupa operatiile chirurgicale, hemoragiile esofagiene.

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, perioada post partum, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

0,004 mg/kg/ora (in medie 0,25 mg/ora) in perfuzie i.v. In fistulele postoperatorii durata tratamentului este de 48 ore sau pana la inchiderea fistulei (10 zile). Suspendarea tratamentului se face gradual, micsorand viteza perfuziei timp de 24 ore. In hemoragiile esofagiene 0,25 mg i.v. lent (timp de 1 min), apoi se trece la perfuzia i.v. Daca peste 8 ore efectul lipseste tratamentul se suspenda. In cazul unui efect pozitiv tratamentul se prelungeste 48 ore. Pentru diluarea preparatului se utilizeaza solutia isotona salina sau de glucoza.

Supradozare

Greturi, varsaturi, inrosirea fetei, bradicardie, hipotensiune arteriala in cazul administrarii rapide a preparatului. Tratament: Stoparea administrarii sau perfuzia mai lenta, terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, discomfort epigastric, bradicardie, inrosirea fetei. Toate aceste simptome trec la reducerea vitezei administrarii preparatului.

Interactiuni

Somatostatina creste efectul cimetidinei (sinergism)

Precautii

Somatostatina este instabila in solutii alcaline (cu pH peste 7,5). Tratamentul cu somatostatina trebuie facut numai in conditii spitalicesti. Pacientul va primi si alimentatie parenterala dat fiind faptul ca somatostatina reduce absorbtia unor substante nutritive. Se recomanda monitorizarea glicemiei pe toata perioada tratamentului. Tratamentul cu somatostatina trebuie terminat prin micsorarea graduala a dozelor, deoarece suspendarea lui brusca provoaca cresterea activitatii secretorii a organelor TGI.

Modustatine (Sanofi-Winthrop, Franta). Pulbere parenterala 0,25 mg in flacoane N 1 in complet cu solvent in fiole a 5 ml. Pulbere parenterala 2 mg in flacoane N 1 in complet cu solvent in fiole a 2 ml.

Stilamin (Ares-Serono Group, Italia). Pulbere parenterala 0,25 mg si 3 mg in fiole N 1 in complet cu solvent 2 ml in fiole N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!