Solpadeine

           

(Smithkline Beecham Consumer Healthcare, Marea Britanie). Comprimate N 4, N 6, N 12, N 24, N 48, N 60 N 72 si N 96

Compozitie Paracetamol 500 mg, Codeina fosfat 8 mg, Cofeina 30 mg.

Proprietati

Paracetamolul manifesta actiune analgezica potentata de codeina si cofeina.

Indicatii

Migrena, cefaleea, durerile dentare periodice, nevralgiile, algodismenoreea, febra.

Contraindicatii

Insuficienta renala si/sau hepatica severa, varsta sub 7 ani, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti cate 2 comprimate pana la 4 ori pe zi. Copii 7-12 ani cate 1/2-1 comprimat, maximum 4 comprimate/zi. Intervalul dintre prize este de cel putin 4 ore. Inainte de utilizare comprimatele se dizolva in apa.

Supradozare

Paloarea tegumentelor, greata, varsaturi, anorexie, dureri abdominale. In intoxicatiile severe encefalopatie, coma si moarte. Tratament: Lavaj gastric, N-Acetilcistein i.v. primele 48 ore dupa intoxicatie. Terapie suportiva si simptomatica.

Efecte adverse

Trombocitopenie, anemie hemolitica; rar reactii alergice - eruptii cutanate, urticarie, edem angioneurotic; palpitatii, tulburari ale somnului; in tratamentul de durata efecte hepatotoxice.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor indirecte (riscul hemoragiilor). Metoclopramidul si domperidonul cresc viteza absorbtiei paracetamolului, iar colestiramina o reduce. Anticonvulsivantele reduc eficacitatea paracetamolului. Barbituricele, antidepresivele triciclice si etanolul cresc perioada de semiviata a paracetamolului.

Precautii

A nu depasi dozele recomandate. In lipsa efectului scontat a se consulta medicul. Deoarece solpadeina contine codeina, evolutia dependentei este iminenta. Nu se recomanda conducerea vehiculelor si lucrul cu mecanisme care solicita atentie si vigilenta.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!