Solcoseryl

           

(Solco Basel, Elvetia). Solutie injectabila 42,5 mg/ml-2 ml N 25, 42,5 mg/ml-5 ml si 10 ml N 5. Solutie perfuzabila 1000 mg si 2000 mg in flacoane a 250 ml.

Proprietati

Extract concentrat deproteinizat din sange de vitel cu actiune trofica si cicatrizanta. Contine nucleotide, nucleozide, glicolipide, oligopeptide, aminoacizi, microelemente esentiale, electroliti si produse intermediare ale metabolismului glucidic si lipidic. Stimuleaza sinteza de ATP prin cresterea captarii glucozei si oxigenului de catre celule indeosebi in conditii de hipoxie tisulara, accelereaza regenerarea tesuturilor lezate, angiogeneza, revascularizarea tesuturilor ischemizate, sinteza de colagen si reepitelizarea ranilor.

Indicatii

Angiopatia aterosclerotica sau diabetica, ictusul cerebral, ischemic sau hemoragic, infarctul de miocard, ulcerele trofice, decubitusurile, arsurile chimice si termice extinse. Pentru formele oftalmice - leziunile oculare mecanice, chimice sau termice (traume, combustii), ulcerele si eroziunile corneene si conjunctivale, bolile inflamatorii ale corneei si conjunctivei (keratoconjunctivita uscata, keratite, keratita buloasa), iritatia produsa de lentilele de contact. Pentru unguent - tratamentul ranilor trenante. Se aplica in jurul ranii si pe epiteliul nou-format de la periferia ei. Daca rana nu mai zemuieste unguentul se aplica pe toata suprafata ei. Pe partea zemuinda se aplica gel.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat. Insuficienta cardiaca congestiva, edemul pulmonar, oliguria, anuria sau hiperhidratatia.

Posologie

250-500 ml i.v. sau i.a. zilnic sau de cateva ori pe saptamana cu viteza 20-40 pic/min, in total 10-20 perfuzii. Pentru gelul oftalmic - cate 1 picatura de gel in sacul conjunctival direct din tub de 3-4 ori pe zi. Tubul trebuie inchis imediat dupa utilizare. Pentru unguent - se aplica in strat subtire de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu s-au semnalat. Gelul se aplica pe partea zemuinda a ranii de 2-3 ori pe zi. Pe partea epitelizata de la periferia ranii se aplica unguent, iar daca rana nu mai zemuieste se aplica numai unguent.

Efecte adverse

Reactii alergice (urticarie, prurit, soc anafilactic). In acest caz tratamentul trebuie suspendat.

Interactiuni

Incompatibil cu alte preparate, indeosebi cu formele parenterale de Ginkgo biloba, naftidrofuril, benciclan fumarat.

Precautii

Pacientii alergici. Sarcina. Se recomanda monitorizarea echilibrului electrolitic.

Solcoseryl (Alkaloid, Macedonia). Solutie injectabila 2 ml in fiole N 25. Gel oftalmic 20%-5 g in tuburi. Unguent 20 g in tuburi. Gel 20 g in tuburi.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!