Solcoderm

           

(Solco Basel, Elvetia). Solutie pentru uz extern 0,2 ml in fiole N 1 si N 5.

Compozitie Acid azotic 65%-625,02 mg, Acid acetic 98%-41,05 mg, Acid oxalic dihidratat 57,04 mg, Acid lactic 90%-4,05 mg, Nitrat de cupru trihidratat 48,0 mcg, Vehicul ad 1 ml.

Proprietati

In aplicatia topica solcodermul provoaca fixarea intravitala si mumificarea ulterioara a tesutului patologic cu care preparatul a intrat in contact. Actiunea lui se limiteaza strict la locul aplicarii si se manifesta prin colorarea in alb-cenusiu pana la galben. ├×esutul devitalizat se usuca si devine brun (se mumifica). Coaja mumificata se desprinde spontan peste cateva zile sau saptamani. Cicatrizarea este rapida. Complicatii sub forma de infectii secundare sau cicatrici apar foarte rar.

Indicatii

Verruca vulgaris, Verruca plantaris, condylomata accuminata, actinokeratozele, keratoza seboreica, naevus naevo-cellularis (benigne).

Contraindicatii

Neoplaziile maligne ale pielii cu metastaze posibile, indeosebi melanoamele maligne.

Posologie

Preparatul se aplica cu capilarul de sticla sau aplicatorul special anexat in cantitate de 0,05-0,1 ml dupa prelucrarea prealabila a regiunii lezate cu alcool etilic sau eter. Se admite prelucrarea simultana a 4-5 portiuni nu mai mari de 4-5 cm2 fiecare. Leziunile mai mari de 10 mm in diametru pot fi prelucrate numai daca au caracter superficial. Suprafata prelucrata se mumifica si se transforma in coaja de culoare bruna-inchis. Daca peste cateva zile mumificatia este nesatisfacatoare, procedura se repeta. Inrosirea temporara si aparitia unui inel alb in jurul locului aplicarii solcodermului este un fenomen normal si nu necesita tratament special. In prelucrarea verucilor cornificate se recomanda indepartarea unei parti a stratului cornificat.

Supradozare

Ulcerul format dupa supradozaj se trateaza ca o rana obisnuita.

Efecte adverse

Usturime de scurta durata (locala). In cazul unei reactii puternice a tesuturilor adiacente, se aplica crema cu corticosteroizi sau unguent cu anestezice locale. Solcodermul poate conduce la modificarea pigmentarii pielii si formarea cicatricilor, insa in decursul normal al procesului, lipsa infectarii si desprinderea spontana a cojii riscul unor asemenea complicatii este minim.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Atentie in prelucrarea leziunilor invecinate cu mucoasele sau ochii. In caz de contact suprafata se spala cu apa sau se prelucreaza cu solutie de bicarbonat de sodiu. La aparitia unei reactii locale sau pruritului se utilizeaza crema cu glucocorticoizi sau anestezice. Nu se recomanda indepartarea fortata a coajei. Solcodermul nu se recomanda pentru tratamentul pistruilor si cheloizilor. Pana si dupa cicatrizarea completa (2-4 luni) pacientul trebuie sa evite actiunea razelor solare sau UV asupra portiunii prelucrate cu solcoderm.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!