Smecta

           

(Beaufour-Ipsen International, Franta). Plicuri cu 3,76 g pulbere pentru prepararea suspensiei buvabile.

Compozitie Smectita dioctaedrica (silicat natural dublu de aluminiu si magneziu) 3 g, Glucoza monohidratata 0,749 g, Saharina sodica 0,007 g si Vanilina 0,004 g (total 3,76 g).

Proprietati

Smecta are viscozitate plastica inalta si proprietati adsorbante remarcabile datorite structurii sale discoido-cristaline. Formeaza legaturi polivalente cu glicoproteinele gelului protector al mucoasei intestinale pe care o protejeaza de actiunea ionilor de hidrogen, acidului clorhidric, sarurilor acizilor biliari, microorganismelor si toxinelor acestora si altor iritanti. In doze terapeutice nu modifica motilitatea intestinala.

Indicatii

Tratamentul simptomatic al durerilor provocate de bolile esofagului, stomacului, duodenului si colicile intestinale, diareea acuta si cronica, in special la copii.

Contraindicatii

Ocluzia intestinala, hipersensibilitatea la componentele preparatului.

Posologie

Adulti cate 3 plicuri pe zi (in diareile acute doza poate fi dublata in debutul tratamentului). Pulberea se dilueaza in jumatate pahar de apa. In clisme medicamentoase cate 1-3 plicuri la 50-100 ml apa 1-3 clisme pe zi. Copii sub 1 an cate 1 plic pe zi care se diluiaza intr-un biberon cu 50 ml apa si se repartizeaza pe parcursul zilei. Poate fi amestecata si cu alte alimente lichide (bulion, compot s.a.), 1-2 ani 1-2 plicuri pe zi, peste 2 ani 2-3 plicuri pe zi. Preparatul se administreaza dupa mese in esofagita si in afara meselor in celelalte cazuri.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Au fost relatate cateva cazuri de agravare a constipatiei. Tratamentul poate fi continuat micsorand doza.

Interactiuni

Datorita proprietatilor adsorbante Smecta poatre retine absorbtia altor substante. In acest caz medicamentele se vor administra cu catva timp inainte sau dupa Smecta..

Precautii

Se vor lua in consideratie proprietatile adsorbante ale preparatului.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!