Sincopa vasovagala

           

Sincopa vasovagala este reprezentata de lesinul obisnuit care poate fi ?nt?lnit la persoane normale si este raspunzatoare de aproximativ 50% din toate cazurile de sincopa. De multe sincopa vasovagala este recurenta si poate fi declansata frecvent de un stres emotional (?n special ?ntr-o ?ncapere aglomerata, cu temperatura ridicata), frica (de exemplu, la dentist), oboseala extrema, traumatisme sau durere. Cu toate acestea, multe episoade apar fara cauze antecedente evidente.

?n forma sa clasica, sincopa vasovagala cuprinde o constelatie de simptome ce includ hipotensiune, bradicardie, greata, paloare si diaforeza. Sincopa apare ?n mod caracteristic ?n starile cu ?ntoarcere venoasa diminuata, care duc la un volum bataie redus si la o crestere reflexa a activitatii simpatice. La indivizii cu sensibilitate, aceasta crestere a activitatii simpatice duce la hipercontractilitate cardiaca si la stimulare excesiva a mecanoreceptorilor ventriculari (fibre vagale aferente tip C), care, la r?ndul lor, duc la o diminuare a statusului simpatic si la activarea sistemului nervos parasimpatic printr-un reflex vasomotor mediat central. Rezultatul global este un cerc vicios de vasodilatatie periferica inadecvata si bradicardie relativa, care provoaca hipotensiune progresiva si sincopa, ce pot fi remise prin plasarea ?n pozitie culcata si ridicarea membrelor inferioare.

Stresul ortostatic indus de testul prelungit al mesei ?nclinate la 60-80 o este o tehnica sensibila pentru reproducerea sincopei vasovagale la multi pacienti care prezinta acest sindrom. Utilizarea unei perfuzii cu doze mici de izoproterenol creste sensibilitatea testului mesei ?nclinate, dar poate duce la teste fals-pozitive c?nd sunt utilizate doze mai mari.

Sincopa vasovagala poate aparea cu durere brusca severa, ?n special daca are origine ?n viscere, si poate de asemenea ?nsoti rar o migrena severa.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!