Simvastatin

           

Simvastatinum C10A A01

Specialitati: Zocor.

Proprietati

Preparat hipolipemiant obtinut din produsele fermentarii Aspergillus terreus. In organism se transforma in forma sa activa care inhiba HMG-CoA-reductaza, enzima care initiaza sinteza colesterolului, transformand HMG-CoA in mevalonat. In rezultat, simvastatinul reduce concentratia plasmatica a colesterolului, LDL si VLDL, creste nivelul HDL, modifica benefic raportul LDL/HDL si colesterol/HDL si micsoreaza continutul plasmatic al trigliceridelor. Efectul clinic apare peste 2 saptamani de tratament si atinge varful peste 4-6 saptamani. Opreste evolutia aterosclerozarii vaselor coronare, reduce riscul infarctului de miocard si rata mortalitatii.

Indicatii

Hipercolesterolemia, angina pectorala in scopul reducerii riscului progresarii procesului, ocluziei arterelor coronare.

Contraindicatii

Bolile hepatice evolutive, cresterea transaminazelor plasmatice de etiologie neclara, sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In hipercolesterolemia usoara si moderata 5 mg o data pe zi, seara. Dozele pot fi crescute la intervale de 1 luna. Doza maxima este de 80 mg/zi. In angina pectorala, initiala este de 20 mg o data pe zi, seara. Modificarea dozei se face o data pe luna.

Supradozare

Simptome specifice nu se cunosc. Cazuri de supradozaj sunt foarte putine. Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Dureri abdominale, constipatie, flatulenta, greata, varsaturi, diaree, dispepsie, pancreatita, hepatita, icter. Cefalee, ameteli, contractii musculare, parestezii, neuropatie periferica. Edem angio-nevrotic, sindrom lupoid, polimialgie reumatica, vasculita, trombocitopenie, artrita, urticarie, fotosensibilizare, febra, hiperemie cutanata, dispnee. Eruptii, prurit, alopecie. Astenie, mialgii, rabdomioliza, miopatie.

Interactiuni

Creste actiunea anticoagulantelor indirecte. Citostaticele, itraconazolul, fibratii, acidul nicotinic in doze mari cresc riscul miopatiei. Sechestrantii acizilor biliari cresc eficacitatea simvastatinei.

Precautii

Inainte de a incepe tratamentul cu Simvastatin, pacientul trebuie sa fi facut o cura dietetica hipocolesterolica si supus cercetarilor functiei hepatice, care apoi se repeta la fiecare 6 luni sau mai frecvent daca dozele sunt mai mari (de ex. sub 80 mg/zi). Alcoolismul. La aparitia mialgiilor tratamentul trebuie stopat pentru a evita riscul miopatiei. Acest risc creste in tratamentul concomitent cu citostatice, fibrati sau acid nicotinic. In necesitatea tratamentului cu antifungice, derivati de azot, administrarea simvastatinei se sisteaza. Mamele care primesc simvastatin in timpul sarcinii pot da nastere la copii cu anomalii organice. Nu se recomanda mamelor care alapteaza si copiilor.

Zocor (Merck Sharp & Dohme IDEA, Elvetia). Comprimate 10 mg si 20 mg N 28.

Vasilip (KRKA, Slovenia). Comprimate 10 mg si 20 mg N 28.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!