Senna

           

Sennae glycosida A06A B06

Specialitati: Califig Syrup, Regulax, Senadexin, X-Prep.

Proprietati

Frunzele de Senna angustifolia si Senna acutifolia contin antracenozide (sennozide) care stimuleaza peristaltismul intestinului gros prin diminuarea absorbtiei apei si electrolitilor si stimularea eliminarii sodiului si apei in lumenul intestinal prin intermediul prostaglandinei E2, cu marirea volumului continutului intestinului gros. In colon sennozidele sunt hidrolizate de flora bacteriana cu eliberare de antrachinone care excita direct receptorii mucoasei intestinale marind si mai mult motilitatea intestinala. Nu se absorb si sunt lipsite de efecte sistemice. Scaunul survine peste 8-10 ore dupa administrarea perorala si se normalizeaza de obicei in cateva zile de tratament.

Indicatii

Tratamentul de scurta durata a constipatiei cronice coditionata de hipotonia sau peristaltismul slab al colonului. Normalizarea scaunului in hemoroizi, proctita, fisurile anale. Pregatirea intestinului pentru investigatiile radiologice sau endoscopice, interventiile chirurgicale pe intestin.

Contraindicatii

Inflamatiile sau obstructiile intestinale, ileusul paralitic, durerile abdominale de geneza necunoscuta, apendicita, dezechilibrul hidro-electrolitic, peritonita, hemoragiile gastro-intestinale sau uterine, cistita, constipatia spastica. Sarcina, lactatia, varsta sub 5 ani.

Posologie

Adulti cate 1 comprimat seara inainte de culcare. Copii - jumatate din doza adultilor. Pentru evacuarea intestinului - 70 mg sennozide (5 comprimate).

Supradozare

Colici intestinale, diaree. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Flatulenta, colici intestinale. In administrarea indelungata diaree, pierderi de electroliti, in special potasiu, albuminurie, hematurie, depuneri de melanina in mucoasa intestinala. Colon aton.

Interactiuni

Reduce eficacitatea preparatelor cu absorbtie lenta si formelor retard.

Precautii

Afectiunile hepatice sau renale. Sarcina si lactatia (se administreaza numai in cazuri exceptionale).

Califig syrup (Smithkline Beecham Consumer Healthcare, Marea Britanie). Sirop 110 ml in flacoane. Compozitie: Extract alcoolic din frunze de Senna 11,7 g, Vehicul ad 100 ml.

Regulax (Krewel Meuselbach GmbH, Germania). Cuburi masticabile 8,4 g N 6, N 18 si N 36. Compozitie: Pulbere din frunze de Senna (Cassia acutifolia) 710 mg, Pulbere din fructe de Senna 300 mg, pasta de smochine, gem de prune, parafina, excipienti.

Senadexin (Zdorovia, Ucraina). Comprimate N 10 si N 25. Compozitie: Extract din frunza de Senna 70 mg (contine 20% sennozide A+B).

Senadexin (Farmaco, Moldova). Comprimate N 10 si N 25. Compozitie: Extract din frunza de Senna 70 mg (contine cca 14 mg sennozide A si B).

X-Prep (Medical Co Hamilton Bermuda, Marea Britanie). Sirop 75 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!