Sandoglobulin

           

(Sandoz Pharma, Elvetia). Pulbere parenterala 1.000 mg, 3.000 mg si 6.000 mg in flacoane N 1 in complet cu solvent in flacoane N 1.

Proprietati

Fractiunea proteica contine peste 96% IgG, inclusiv cca 90% in forma de monomere si dimere, restul sub forma de fragmente de IgG, albumina, mici cantitati de IgG polimerizate si urme de IgA si IgM. Are actiune antibacteriana, antivirala si fata de alti agenti patogeni. Sandoglobulina inlatura insuficienta in imunoglobuline la bolnavii cu imunodeficienta.

Indicatii

Profilaxia infectiilor in imunodeficienta primara (agamaglobulinemie si hipogamaglobulinemie); profilaxia infectiilor in imunodeficienta secundara (limfoleucemia cronica, SIDA la copii, transplantul maduvei osoase); purpura trombocitopenica idiopatica; sindromul Kawasaki; infectiile bacteriene grave, inclusiv septicemia; profilaxia infectiilor la nou-nascutii cu masa corporala sub 1500 g, polineuropatia demielinizanta, neutropenia si anemia hemolitica autoimune; aplazia eritrocitara conditionata de anticorpi; trombocitopenia imuna; hemofilia prin anticorpi la factorul P, tratamentul miasteniei grave; profilaxia si tratamentul infectiilor la bolnavii tratati cu citostatice si imunosupresive; profilaxia avortului obisnuit.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la imunoglobulinele umane, indeosebi a pacientilor cu deficit de IgA provocata de anticorpii pentru IgA.

Posologie

Se administreaza in perfuzie i.v. In sindromul imunodeficientei primare 200-800 mg/kg (medie 400 mg/kg) la intervale de 3-4 saptamani. Pentru porofilaxia infectiilor la bolnavii cu allotransplant de maduva osoasa 500 mg/kg cu 7 zile inainte de transplantare si o data pe saptamana dupa transplantare primele 3 luni, apoi o data pe luna urmatoarele 9 luni. In purpura trombocitopenica idiopatica 400 mg/kg/zi 5 zile consecutive. Ulterior, la necesitate, 400 mg/kg la intervale de 1-4 saptamani pentru a mentine nivelul suficient al plachetelor. In sindromul Kawasaki 0,6-2 g/kg de cateva ori in 2-4 zile. In infectiile bacteriene grave, inclusiv septicemie, si infectiile virale 0,4-1 g/kg/zi timp de 1-4 zile. Pentru profilaxia infectiilor copiilor prematuri cu masa corporala mica 0,5-1 g/kg la intervale de 1-2 saptamani. In polineuropatia demielinizanta cronica 0,4 g/kg/zi timp de 5 zile consecutive. La necesitate curele pot fi repetate la intervale de 4 saptamani.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. In caz de supradozare nu se asteapta efecte negative.

Efecte adverse

Cefalee, greata, ameteli, varsaturi, diaree, dureri abdominale, hipo- sau hipertensiune arteriala, tahicardie, cianoza, dispnee, in foarte rare cazuri hipotensiune arteriala severa, colaps, pierderea cunostintei, hipertermie, frisoane, sudoratie, astenie, dureri spinale, mialgii, senzatie de caldura sau frig.

Interactiuni

Reduce eficacitatea imunizarii active contra pojarului, rubeolei, parotiditei epidemice si varicelei. Vaccinarea trebuie amanata cu 6-12 saptamani dupa sandoglobulina. Vaccinarea contra hepatitei epidemice se va amana cu 8 luni la copiii cu purpura trombocitopenica idiopatica sau alta patologie, daca au primit sandoglobulin in doza 400 mg-1 g/kg.

Precautii

Sandoglobulina nu se amesteca cu nici un alt medicament. Pentru a evita efectele adverse se va reduce viteza perfuziei.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!