Rigevidon 21+7

           

(Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate filmate N 28 si N 3x28.

Compozitie Comprimatele albe: Etinilestradiol 0,03 mg, Levonorgestrel 0,15 mg N 21; comprimatele cafenii: Fumarat de fier 76,05 mg N 7.

Proprietati

Contraceptiv oral monofazic. Inhiba ovulatia datorita stoparii secretiei hormonilor gonadotropi (foliculostimulant si luteinizant), cresterii motilitatii trompelor falopiene, maririi viscozitatii mucusului cervical, imposibilitatii implantarii ovulului fecundat in endometru si retinerii miscarii spermatozoizilor. Fierul previne carenta acestui microelement, provocata de pierderile menstruale de sange.

Indicatii

Contraceptia orala.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la componentele preparatului, sarcina, lactatia, insuficienta hepatica severa, hiperbilirubinemiile ereditate (sindroamele Gilbert, Dubin-Johnson si Rotor), colelitiaza, colecistita, colita cronica, afectiunile cardio-vasculare si cerebro-vasculare serioase in antecedente, troboemboliile si predispozitia la ele, tumorile hepatice, neoplaziile maligne, indeosebi cancerul mamar sau de endometru, afectiunile metabolismului lipidic, hipertensiunea arteriala severa, diabetul zaharat sever, alte boli endocrine, anemia drepanocitara, anemia hemolitica cronica, sangerarile vaginale de etiologie neclara, migrena, otoscleroza (evoluata in perioada sarcinilor precedente), icterul idiopatic al gravidelor in antecedente, pruritul sever al gravidelor, herpesul din perioada graviditatii.

Posologie

Cate 1 comprimat de culoare alba o data pe zi (de dorit la una si aceiasi ora), incepand cu prima zi a menstruatiei timp de 21 zile, apoi cate 1 comprimat de culoare cafenie o data pe zi urmatoarele 7 zile, in care timp are loc sangerarea menstruala. Daca contraceptia se doreste mai departe, se incepe alta cura in aceiasi consecutivitate. Dupa avort tratamentul se incepe in ziua avortului sau a doua zi dupa operatie. Dupa nastere preparatul se administreaza numai dupa un ciclu bifazic, incepand cu prima zi a menstruatiei. Daca pacienta a uitat sa primeasca tableta la timpul cuvenit, ea trebuie luata in urmatoarele 12 ore. Daca intervalul dintre doua administrari depaseste 36 ore, contraceptia este nesigura.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, cefalee, induratia glandelor mamare, modificari ponderale si ale libido-ului, indispozitie, sangerari intermenstruale, disconfort in purtarea lentilelor de contact. Aceste fenomene sunt temporare si trec cu timpul. In tratamentul de durata pot aparea cloasme. Rar se observa hiperlipidemiii, hiperglicemie, intoleranta la glucoza, hipertensiune arteriala, tromboze si troboembolii de diversa localizatie, hepatita, afectiuni ale vezicii biliare, icter, eruptii cutanate, alopetie, modificari ale secretiei vaginale, micoza vaginala, astenie, diaree.

Interactiuni

Ampicilina, fenoximetilpenicilina, rifampicina, cloramfenicolul, neomicina, tetraciclinele, sulfamidele, dihidroergotamina, tranchilizantele, fenilbutazona pot micsora efectul contraceptiv si in tratamentul cu ele se recomanda metode nehormonale de contraceptie. Creste efectele anticoagulantelor indirecte si dozele lor trebuiesc ajustate. Creste toxicitatea antidepresivelor triciclice si a maprotilinei. Scade efectul andidiabeticelor orale si a insulinei (dozele trebuiesc ajustate). Scade efectul bromocriptinei. Creste hepatotoxicitatea altor preparate, indeosebi a dantrolenului, indeosebi la pacientele trecute de 35 ani.

Precautii

Inainte de inceperea curei de tratament se recomanda cercetari medicale generale si ginecologice (tensiunea arteriala, nivelul zaharului din urina, functiile hepatice, cercetarea glandelor mamare, citologia frotiului vaginal) pentru a exclude bolile si graviditatea. In antecedentele tromboembolice sau afectiunile coagulabilitatii sangelui preparatul este contraindicat. O deosebita atentie se impune in cazul diabetului zaharat, bolilor cardiace neischemice, hipertensiune, insuficienta renala, varicozitati, flebita, otoscleroza, scleroza diseminata, epilepsie, coree minora, porfirie intermitenta, tetanie latenta, astm, tumori uterine benigne, endometrioza sau mastopatie. In timpul tratamentului se recomanda controale medicale la fiecare 6 luni. Contraceptia orala este admisa numai peste 6 luni dupa hepatita virala cu conditia normalizarii functiilor hepatice. In tratamentul de durata s-au observat, foarte rar, tumori hepatice benigne, foarte rar meligne. In durerile abdominale acute sau hemoragii se va exclude adenomul hepatic. In aparitia sangerarilor intermenstruale tratamentul trebuie continuat. Sangerarile trec spontan. Daca se prelungesc sau se repeta, se va exclude orice patologie a organelor interne. In cazul greturilor sau varsaturilor tratamentul se va prelungi, insa se va suplimenta cu o metoda nehormonala de contraceptie. Riscul tromboemboliilor si trombozelor exista si creste odata cu varsta, indeosebi la fumatoare. Tratamentul trebuie sistat cu 3 luni inainte de graviditatea planificata. Tratamentul trebuie stopat imediat in cazul aparitiei durerilor migrenoase sau cefaleei neobisnuit de severe, inrautatirea vederii si altor senzatii, in suspiciunea trombozei sau infarctului de miocard; in cresterea brusca a tensiunii arteriale, icter sau hepatitei aicterice, aparitia pruritului generalizat, aparitia sau cresterea frecventei crizelor epiletice; cu 6 saptamani inainte de operatia planificata, in cazul imobilizarii indelungate (de ex. dupa traume) si in timpul graviditatii.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!