Rifampicina

           

Rifampicinum J04A B02

Specialitati: Rifalin, Rifampicin, Rifampicina, Riftan, Sinerdol, Tubocin.

Proprietati

Antibiotic semisintetic din familia ansamicinelor cu spectru larg obtinut din rifamicina. Este activ fata de Mycobacterium tuberculosis si Mycobacterium leprae, Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae s.a. Deoarece rezistenta bacteriilor la rifampicina se dezvolta repede, el se utilizeaza numai in cazurile rezistentei la alte antibiotice. Mecanismul actiunii consta in inhibitia ARN-polimerazei ADN-dependente cu care se complexeaza, nu-i permite atasarea la ADN si stopeaza sinteza ARN. Rifampicina este activa fata de bacilii tuberculozei extracelulari aflati in faza multiplicarii rapide, manifesta actiune bactericida fata de micobacteriile intracelulare.

Indicatii

Tuberculoza in toate formele. Se recomanda numai pentru tratamentul acestei boli, insa este eficient fata de stafilococi, gonococi, meningococi. Tratamentul purtatorilor de meningococi.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la rifamicine.

Posologie

Tuberculoza 600 mg o data pe zi, copii 10-20 mg/kilocorp/zi nedepasind 600 mg/zi (in asociere cu alte tuberculostatice pentru a spori eficienta). Purtarea de meningococi 600 mg de 2 ori pe zi 2 zile, copii sub o luna 5 mg/kilocorp/zi, peste o luna 10 mg/kilocorp de 2 ori pe zi 2 zile.

Supradozare

Greata, voma, respiratie rara si superficiala, puls frecvent, piele umeda si rece, pierderea cunostintei, letargie, coma. Tratament: spalatura gastrica, carbune activat, stimularea diurezei, respiratie asistata.

Efecte adverse

Greata, voma, pirozis, diaree, spasme intestinale, icter, leucopenie, trombocitopenie, reactii alergice, conjunctivite. Colorarea in rosu a urinei, scaunului, salivei, lichidului lacrimal, sudorii. Eruptii, inrosirea si pruritul fetei, respiratie dificila. Vertij, dureri musculare sau osoase, febra, frisoane, cefalee. Icter, inapetenta, oligurie.

Interactiuni

Reduce actiunea multor medicamente (anticoagulante, cefalosporine, corticoizi, glicozide cardiace, chinidina, contraceptive orale s.a.) datorita stimularii enzimelor hepatice. Combinata cu fluorochinolonele este foarte eficienta fata de Staphylococcus aureus, iar cu co-trimoxazolul impotriva agentilor patogeni intracelulari. Creste efectele inhibante ale alcoolului.

Precautii

Persoanele care primesc contraceptive orale trebuie sa treaca la metode nehormonale de contraceptie. Pacientii care poarta lentile moi de contact (se coloreaza in rosu). Persoanele care conduc vehicule sau lucreaza la inaltime (pericolul creste in cazul administrarii concomitente a preparatelor deprimante ale SNC, inclusiv alcoolului).

Rifalin (Lincoln Pharmaceuticals, India). Capsule 300 mg N 100.

Rifampicin (SANAVITA Gesundheismittel GmbH, Germania). Capsule 300 mg N 10, N 100 si N 1000.

Rifampicin (Holden Medical BV, Olanda). Capsule 300 mg N 100 si N 1000.

Rifampicin (Life Pharma, Italia). Capsule 150 mg si 300 mg N 10.

Rifampicin (Europharm Largo, Romania). Capsule 150mg N20

Rifampicina (Uzina Chimico-Farmaceutica Borsceagovsc, Ucraina). Capsule 150 mg N 10 si N 20.

Rifampicina (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Capsule 150 mg si 300 mg N 20 in cutii.

Riftan (Hemofarm, Iugoslavia). Capsule 300 mg N 16 si N 100.

Sinerdol (Sicomed, Romania). Capsule 150 mg N 20.

Tubocin (Antibiotic Co, Bulgaria). Capsule 150 mg si 300 mg N 100 si N 1000.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!