Riboflavina

           

Riboflavinum A11H A04

Specialitati: Riboflavina.

Proprietati

Vitamina B2. In organism se transforma in flavinmononucleotid si flavinadeninnucleotid, coenzime ale flavinproteinelor necesare pentru transportul hidrogenului in respiratia tisulara si sinteza ATP in mitocondrii. Participa deasemenea la metabolismul proteic, glucidic si lipidic, functia normala a ochiului si sinteza hemoglobinei. Riboflavina se elimina cu urina, colorand-o in glaben.

Indicatii

Hipo- si avitaminoza B2, hemeralopia, conjunctivitele, keratitele, iritele, eroziunile corneene, cataracta, ranile si ulcerele trenante, boala actinica, disfunctiile intestinale, hepatita A si alte boli hepatice, disnutritia, anemia feripriva.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti cate 5-10 mg de 1-3 ori pe zi, copii cate 2-5 mg de 1-3 ori pe zi timp de 4-6 saptamani.

Supradozare

Greturi, varsaturi, urina de culoare galben-inchis. Supradozarea nu este periculoasa pentru viata.

Efecte adverse

Sunt posibile reactii alergice.

Interactiuni

Colinoblocantele cresc absorbtia intestinala a riboflavinei iar alcoolul si nicotina o reduc. Antidepresivele triciclice, fenotiazinele si probenecidul scad efectul riboflavinei (a se ajusta dozele).

Precautii

Probleme nu se prevad.

Riboflavina (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 1%-1 ml in fiole N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!