Retinol

           

Retinolum A11C A01

Specialitati: Acetat de Retinol, Palmitat de Retinol, Vitamina A hidrosolubila.

Proprietati

Retinolul este o forma a vitaminei A cu activitate antixeroftalmica. Joaca un rol important in procesele vederii, legandu-se in retina cu o proteina specifica, opsina, formand rodopsina, necesara pentru adaptarea la intuneric. Previne retardarea in crestere si mentine integritatea celulelor epiteliale. Inhiba procesele de keratinizare. Poate forma rezerve (sub forma de retinol palmitat) in celulele Kupfer hepatice, suficiente pentru a satisface necesarul organismului timp de 2 ani. Pentru absorbtia intestinala are nevoie de grasimi, lipaza pancreatica si saruri biliare. Administrarea parenterala este indicata in anorexie, greata, varsaturi, conditiile pre- si postoperatorii, sindromul de malabsorbtie cu steatoree. Retinolul este transportat in celula de o proteina specifica (Cellular Retinol Binding Protein) impreuna cu care patrunde in nucleu unde se fixeaza pe receptorii proteici ai cromatinei. Acolo retinolul controleaza expresia genelor responsabile de sinteza numeroaselor proteine necesare pentru formarea citoscheletului si matricelui celular (keratina, colagen). Acest efect este bine exprimat la nivelul epiteliului si tesuturilor mezodermale. Retinolul stimuleaza T-limfocitele killer prevenind malignizarea celulelor, in deosebi la nivel bucal, laringeal, stomacal, intestinal, pulmonar si de prostata. Retinolul este toxic si supradozarea poate conduce la numeroase efecte adverse. (D. Malvy, O. Amedee-Manesme. La vitamine A: un facteur de prevention indirecte du cancer. La Presse Medicale, 1987, t. 16, No 22, p. 1087-1089).

Indicatii

Hipovitaminoza A.

Contraindicatii

Hipervitaminoza A, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti 100.000 U i.m. o data pe zi timp de 3 zile, apoi cate 50.000 U o data pe zi timp de 2 saptamani. Copii 1-8 ani 17.500-35.000 U o data pe zi timp de 10 zile, sub 1 an 7.500-15.000 U o data pe zi timp de 10 zile. Formele perorale (ca multivitamine), adulti si copii peste 8 ani 10.000-20.000 U/zi, copii sub 8 ani 5.000-10.000 U/zi pentru 2 luni. In malabsorbtie se administreaza echivalentul acelorasi doze.

Supradozare

Toxicitatea acuta poate fi provocata de doza 2 mln U pentru adult si 350.000 U pentru copil. Toxicitatea cronica este provocata de doza 4.000 U/kg/zi pentru 6-15 luni. Hipervitaminoza A se manifesta prin oboseala, discomfort abdominal, anorexie, varsaturi, retardarea cresterii, artralgie migratorie, inchiderea prematura a epifizelor, cefalee, pulsatiile anelelor, papiledem, exoftalm, descuamatie masiva, hiperpigmentatie, alopecie, icter, leucopenie. Hepatosplenomegalie, hipomenoree. Tratamentul consta in stoparea imediata a administrarii vitaminei A si terapie suportiva.

Efecte adverse

Hipervitaminoza A, somnolenta, cefalee, hiperemia fetei, dureri in oasele membrelor inferioare. La copii - hipertensiune intracraniana, hidrocefalie, somnolenta, perspiratii, eruptii cutanate.

Interactiuni

Contraceptivele orale cresc nivelul plasmatic al retinolului.

Precautii

Nefrita acuta si cronica, insuficienta cardiaca congestiva.

Acetat de Retinol (“Vitamina” Umani, Ucraina). Solutie uleioasa 3,44 % 10 ml in flacoane.

Palmitat de Retinol ("Vitamina" Umani, Ucraina). Solutie buvabila uleioasa 5,5 %-10 ml in flacoane.

Palmitat de Retinol ("Vitamina" Umani, Ucraina). Drajeuri 3300 U (1,32 mg) N 100.

Palmitat de Retinol (Uzina de vitamine din Kiev, Ucraina). Drajeuri 3300 U (1,32 mg) N 100.

Vitamina A hidrosolubila (Sicomed, Romania). Solutie injectabila 40.000 U/2 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!