Repaglinida

           

Repaglinidum A10B H01

Specialitati: Novonorm.

Proprietati

Primul preparat din clasa derivatilor acidului carbamoilmetilbenzoic. Stimuleaza incretia insulinei daca capacitatea insulelor Langerhans de a sintetiza insulina este pastrata cel putin partial. Repaglinida deschide canalele potasice membranare ATP-dependente ale celulelor beta si le depolarizeaza creand conditii pentru deschiderea canalelor de calciu si intrarea ionilor de calciu in celulele beta. Ionii de calciu induc secretia insulinei. In diabetul de tip II efectul repaglinidei incepe peste 30 min dupa administrare si coincide cu cresterea glicemiei postprandiale. Efectul dispare peste 4 ore.

Indicatii

Diabetul zaharat non-insulinodependent (tip II).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la repaglinida sau la alte componente ale preparatului, diabetul zaharat insulinodependent (tip I), cetoacidoza diabetica cu stare de coma sau fara ea, varsta sub 12 ani, afectiunile functionale hepatice sau renale severe, tratamentul concomitent cu preparate care induc sau inhiba enzimele CYP3A4.

Posologie

Initiala recomandata este de 0,5 mg inainte de mesele principale. Cresterea dozei este posibila peste 1-2 saptamani de tratament si depinde de indicii glicemiei. Daca pacientul era tratat cu alt hipoglicemiant, doza initiala este de 1 mg. Doza de intretinere se stabileste in mod individual in dependenta de glicemie.

Supradozare

Hipoglicemie (greata, sudoratie, tremor, cefalee), in cazurile grave - convulsii, pierderea cunostintei, coma. In cazurile usoare pacientul trebuie sa primeasca glucide sau alimente bogate in ele. In cazurile grave - solutie de glucoza i.v.

Efecte adverse

Hipoglicemie, micsorarea acuitatii vazului, tulburari digestive, reactii alergice.

Interactiuni

IMAO, betablocantele neselective, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei , salicilatii, octreotidul, anabolizantele steroidiene si alcoolul cresc efectul hipoglicemiant alrepaglinidei. Contraceptivele orale, tiazidele, corticosteroizii, danazolul, hormonii tiroidieni si simpatomimeticele reduc efectul hipoglicemiant al preparatului. Betablocantele pot masca simptomele hipoglicemiei.

Precautii

Conducerea vehiculelor (riscul hipoglicemiei si pierderea orientarii sau a cunostintei).

Novonorm (Novo Nordisk, Danemarca). Comprimate filmate 0,5 mg, 1 mg si 2 mg N 30 si N 90.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!