Raunatin

           

(Uzina Chimico-Farmaceutica Borsciagovsc, Ucraina). Comprimate filmate 2 mg N 10, N 50 si N 100.

Compozitie Suma alcaloizilor radacinii de diverse specii de Rauwolfia (Rauwolfia serpentina si altele).

Proprietati

Raunatina poseda activitate antihipertensiva, antiaritmica si sedativa, insa intr-o masura mai mica decat reserpina. Se considera ca raunatina este mai bine tolerata decat reserpina, efectul antihipertensiv fiind mai lent.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala de gradul I si II, aritmiile cardiace. Starile nevrotice.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, depresia psihica, insuficienta circulatiei coronariene, leziunile organice ale miocardului, viciile aortale, ulcerul gastric si duodenal, nefroscleroza. Perioada prenatala (2-3 saptamani).

Posologie

Prima zi 1 comprimat inainte de culcare, a doua zi cate 1 comprimat de 2 ori pe zi, a treia zi cate 1 comprimat de 3 ori pe zi si asa mai departe pana la doza de 4-5-6 comprimate pe zi. Dupa 14 zile de tratament doza se reduce gradual cu 1-2 comprimate pe zi pana la doza de 1-2 comprimate pe zi. Cura de tratament constituie 3-4 saptamani. In unele cazuri tratamentul continua cu doza de intretinere egala cu 1 comprimat o data pe zi.

Supradozare

Somnolenta, inhibitie, coma. Hipotensiune, hipotermie, depresie respiratorie, bradicardie. Inrosirea pielii, injectia sclerelor, mioza. Hipersalivatie, diaree. Tratament: Lavaj gastric, carbune activat sau alti enterosorbenti. Vasopresoare in hipotensiunea severa (norepinefrina, fenilefrina). Terapie simptomatica, observatia pacientului timp de 72 ore. Antidot specific nu exista. Cazuri mortale nu s-au observat.

Efecte adverse

Congestia mucoasei nazale, perspiratie, astenie. In angina pectorala mareste durerile cardiace. Aceste fenomene trec daca se intrerupe tratamentul pentru 2-3 zile sau se micsoreaza doza.

Interactiuni

Antihipertensivele cresc eficacitatea raunatinei si pot fi utilizate in tratamentul complex al hipertensiunii arteriale.

Precautii

Pacientii cu ulcer peptic in antecedente, colita ulceroasa sau calculi biliari (preparatul poate declansa colici biliare).

Raunatin (Zdorovia, Ucraina). Comprimate filmate 2 mg N 10 si N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!