Protirelina

           

Protirelinum V04C J02

Specialitati: TRH Berlin-Chemie.

Proprietati

Tripeptid sintetic cu structura identica tiroliberinei hipotalamice naturale. Stimuleaza sinteza tirotropinei adenohipofizare si prolactinei. Tirotropina stimuleaza tiroida pentru a produce tiroxina. Aceasta actiune este blocata de tiroxina si stimulata de lipsa tiroxinei in asa fel, incat marimea raspunsului la actiunea protirelinei sta la baza utilizarii ei ca agent diagnostic al hiper- sau hipotiroidismului.

Indicatii

Diagnosticul diferentiat al bolilor tiroidei (hipotiroidismul primar si secundar sau latent). Daca peste 30 min dupa injectie nivelul hormonilor tiroidieni devine normal sau putin scazut, se impune terapie substitutiva.

Contraindicatii

Absolute - perioada acuta dupa infarctul miocardic, angina pectorala, predispozitia la bronhospasm, sarcina, hipersensibilitatea la preparat. Relative - tulburarile de ritm cardiac, hipertensiunea arteriala labila, coronaropatiile, tumorile hipofizare, epilepsia, astmul bronsic.

Posologie

Adulti 200-500 mcg i.v. lent pentru o testare. Copii 1 mcg/kg.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Senzatie de calduri, senzatii neplacute in membre, discomfort abdominal, anxietate, rigiditate, cefalee, uneori severa, convulsii la pacientii predispusi, modificarea gustului, senzatie de foame, xerostomie, tahicardie, dureri retrosternale, bronhospasm, mictiuni frecvente. Scurgeri de lapte la femeile care alapteaza. Rar hipertensiune arteriala. Foarte rar reactii alergice, soc anafilactic.

Interactiuni

Hormonii tiroidieni scad efectul protirelinei si tratamentul cu triiodtironina sau tetraiodtironina trebuie stopat cu 7 zile iar cu tiroxina cu 14 zile inainte de testare, insa nu se suspenda la pacientii la care se evalueaza eficacitatea supresiei hormonale a tetraiodtironinei, la pacientii cu gusa nodulara sau difuza sau pentru ajustarea dozei hormonilor tiroidieni la pacientii cu hipotiroidism primar. Levodopa, glucocorticoizii, acidul acetilsalicilic scad efectul protirelinei.

Precautii

Protirelina trebuie administrata cu mare atentie pacientilor cu hipertensiune arteriala, la care modificarile bruste ale tensiunii pot fi periculoase. Se recomanda masurarea tensiunii arteriale inainte de injectie si la fiecare 15 minute dupa injectie.

TRH Berlin-Chemie (Berlin-Chemie, Germania). Pulbere parenterala (pentru diagnostic) 0,2 mg in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!